Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sărbătoare 8 august 2024. Cine au fost Sfântul Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului, şi Sfântul Ierarh Miron

Joi, 8 august 2024, sunt prăznuiţi Sfântul Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului, şi Sfântul Ierarh Miron, sfinţi cu care românii, în general, sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 07.08.2024 , 12:38

Sfântul Emilian şi Sfântul Miron sunt prăznuiţi pe 8 august Sfântul Emilian şi Sfântul Miron sunt prăznuiţi pe 8 august - Profimedia

Sfântul Emilian a slujit ca episcop al cetăţii Cizicului, în timpul domniei împăratului Leon Armeanul (813-820). Conform crestinortodox.ro, nevoind să se supună decretelor date de acest împărat, prin care se cerea scoaterea icoanelor din biserici, Emilian a fost supus la chinuri grele.

Sfântul Emilian a petrecut în surghiun timp de cinci ani, îndurând dureri şi umiliri de nedescris pentru mărturisirea lui ortodoxă. A murit ca martir, alături de alţi episcopi.

Sfântul Miron s-a născut şi a crescut în insula Creta. Sfântul Miron a trăit între anii 250 şi 350 şi a fost contemporan cu Sfântul Antonie cel Mare.

Articolul continuă după reclamă

La începutul vieţii sale a luat femeie şi lucra pământul, mâncându-şi pâinea sa din sudoarea fetei sale şi hrănind şi pe alţii, pentru că din roadele care îi creşteau împărţea săracilor şi astfel ostenelile lui erau binecuvântate de Dumnezeu, căci, pe cât dădea el din roade, pe atât ele se înmulţeau şi era milostiv mai mult decât ceilalţi oameni. 

Pe acelaşi subiect

Odată a găsit în aria sa pe nişte tâlhari furând, care îşi umpluseră sacii de grâu şi nu puteau să-i ridice de pe pământ. Iar el, în loc să-i bată sau să le facă vreun rău, le-a ridicat sarcinile, le-a pus pe umerii acelora cu mâinile sale şi le-a poruncit să nu spună la nimeni lucrul acela.

Pentru o viaţă îmbunătăţită ca aceasta a fost pus preot al sfintei biserici a lui Dumnezeu şi învaţă popoarele sfânta bună credinţă şi le întărea spre nevoinţele cele muceniceşti, fiind atunci prigonire a păgânului împărat Deciu. Iar după moartea lui Deciu şi după încetarea prigonirii, a fost ridicat la scaunul episcopiei. Şi cinstea pomenirile sfinţilor mucenici care au pătimit pentru Hristos în vremea prigonirii şi făcea multe minuni şi puteri.

Sursa amintită precizează că un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Miron, Episcopul Cretei, este prezent în Biserica Parohiei "Miron Patriarhul", Protopopiatul Sector 1 Capitală.

De asemenea trebuie precizat că moaştele Sfântului Ierarh Miron au fost descoperite pe 12 mai 2014, fiind scoase din mormânt şi aşezate într-o raclă, în prezenţa Arhiepiscopului Irineu al Cretei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Sărbătoare 8 august 2024. Cine au fost Sfântul Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului, şi Sfântul Ierarh Miron