''A fost bătută în fiecare zi a vieţii ei.'' Soarta animalelor abuzate, împotmolită în birocraţia statului. Cum pasează autorităţile responsabilitatea
După ce a înfiinţat Poliţia Animalelor şi părea că se vede speranţa pentru animalele abuzate, statul s-a împotmolit din nou în birocraţie şi în propriile legi. În cel mai mare adăpost pentru cai, unde ajung animale confiscate din toată ţara, fiecare zi e o luptă pentru supravieţuire. În ciuda legii care spune că obligaţia de a suporta costurile cu îngrijirea animalelor este a Consiliilor Judeţene, cheltuielile sunt suportate exclusiv de ONG-uri. Iar autorităţile se plâng de lipsă de proceduri.
De Redactia Observator la 07.11.2022, 07:38Sunny este primul cal confiscat de poliția animalelor la noi în ţarăj. În ianuarie anul trecut, Sunny a ajuns la adăpostul Măriuţa din localitatea Vulcan, plin de semne ale chinurilor prin care a trecut. Astăzi, la aproape doi ani distanţă, bătrânul cal în sfârşit trăieşte în tihnă.
Daniela Popovici, reprezentant Asociaţia Măriuţa: Era foarte speriată când a ajuns aici, îmi amintesc. Au darul să uite repede de ei. Au darul să ierte.
Tot la Măriuţa a ajuns şi Carla, ultimul cal confiscat de poliţie. De data aceasta din Olt, în urmă cu două săptămâni. Calul a fost salvat după ce un trecător a filmat abuzul şi l-a făcut public.
Daniela Popovici, reprezentant Asociaţia Măriuţa: Carla a fost bătută în fiecare zi a vieţii ei. I s-a oferit o şansă la viaţă.
- Cu pisica la primărie şi cu câinele în autocar. Animalele de companie ar putea avea acces liber în mijloace de...
- Tot mai mulți oameni își duc animalele de companie la adăposturi. Nu le mai pot întreţine: în Ungaria,...
- Cinci lei au scăpat de la o grădină zoologică din Australia. Unul dintre pui a fost tranchilizat pentru a fi adus...
Uşor, uşor, s-au adunat în adăpost peste 200 de animale. Cai, măgari, vaci sau capre. Fiecare cu propria poveste de groază. Daniela Popovici şi-a asumat să le aline suferinţa. Însă asta înseamnă şi o responsabilitate uriaşă.
Cum pasează autorităţile responsabilitatea
20 de mii de lei săptămânal. Atât costă numai hrana animalelor de aici, din adăpost. Sunt costuri la care se adaugă cheltuielile cu tratamentul sau alte neprevăzute şi, deşi în adăposturi există animale aduse de doi ani de zile, autorităţile nu au găsit până acum o soluţie ca să aloce şi fonduri pentru susţinerea lor.
Reporter: Câţi bani aţi primit de la CJ-uri?
Daniela Popovici, reprezentant Asociaţia Măriuţa: Niciun leu.
Adică trasează responsabilitatea consiliilor judeţene de a finanţa adăposturile, dar nu spune şi cum, precizează Consiliul Judeţean Olt într-un răspuns pentru Observator. În Dolj, autorităţile au găsit o soluţie de compromis: decontează costurile cu îngrijirea câinilor confiscaţi care ajung în adăpostul public administrat de cei de la salubritate. Însă locul nu poate primi şi alte animale, astfel că problema e rezolvată doar parţial.
Consiliul Judeţean Olt: ''Normele de aplicare ale ordonanţei de urgenţă 175/2020, ordonanță care prevede plasarea în adăpost a animalelor, nu au apărut''.