Antena Meniu Search
x

Video Cu pisica la primărie şi cu câinele în autocar. Animalele de companie ar putea avea acces liber în mijloace de transport şi instituţii publice

Veste bună pentru românii care au câini şi pisici. În curând, ar putea să-şi ia animalele de companie oriunde merg ca să nu le mai lase singure acasă. Mai mulţi parlamentari vor sa dea acces liber animalelor de companie în orice mijloc de transport şi chiar în instituţii publice. Odată ce proiectul devine lege, aleşii speră să se aplice şi la firmele private. 

De Florina Ilicea la 06.11.2022, 20:36
Vezi și

Discuţie reporter - şofer:

Nu am voie cu câinele?

Nu.

De ce?

Pe acelaşi subiect

Nu aveţi voie cu animalele. Asta e maşină de transport persoane, nu de transport animale, da? O persoană din maşină dacă îmi face reclamaţie amenda e de o sută de milioane şi îmi saltă licenţa pe şase luni de zile.

Pentru cei care nu au maşină, călătoria cu animalul de companie e o misiune aproape imposibilă. În microbuze şi autocare câinii şi pisicile pot merge doar în cuşcă, în compartimentul de bagaje.

Camera ascunsă - autocar:

Dar ea e foarte cuminte, stau undeva în spate.

Dacă e cineva care e alergic?

În cuşcă e voie?

Da, în cuşcă da, dar tot jos la bagaje.

În tren, câinii pot fi luaţi doar dacă au botniţă şi sunt ţinuţi pe podeaua vagonului. Doar la clasa a II-a însă. Pentru câinii de talie mare stăpânii trebuie să plătească biletul la jumătate, potrivit regulamentului CFR. 

Mai mulţi parlamentari s-au gândit să le dea bilet de liberă circulaţie animanelor noastre de companie. Mai exact, am putea lua câinii şi pisicile în orice mijloc de transport în comun, oriunde în ţara. Ba chiar am putea intra cu ei şi şi în instituţiile publice. 

Narcis, stăpân: Sincer, eu când îmi las căţeluşul acasă plânge foarte tare, dar trebuie să ne gândim şi la ceilalţi oameni care nu au şi poate unii au alergii.

Gheorghe Pecingină, iniţiator proiect: Marile oraşe au această tendinţă de a permite, în mijloacele de transport în comun, accesul animalelor de companie. În schimb, în oraşele mici, sau în anumite zone rurale nu este permis.

Sunt şi instituţii publice care n-au mai aşteptat legea şi şi-au făcut propriile reguli. 

Anca Stoenescu, consilier Protecţia Animalelor Ilfov: De un an şi jumătate, atât noi cei care lucrăm aici, cât şi cetăţenii pot intra în instituţie însoţiţi de animalele de companie. Eu consider că este o normalitate să nu trebuiască să laşi căţelul acasă.

Gheorghe Pecingină, iniţiator proiect: Lucrurile astea se vor modifica prin această lege pentru că vorbim de instituţii publice. Este un prim pas. Dacă în instituţiile publice se poate, cred că se va putea şi în mediul privat. 

6 din 10 români au cel puţin un animal de companie

Acum accesul câinilor e restricţionat chiar şi în parcuri, în afara locurilor special amenjate. Amenzile pentru stăpâni ajung la 500 de lei.

În multe alte state europene, accesul cu câini și pisici este permis aproape peste tot, inclusiv în magazine şi restaurante. La noi sunt puţine localuri unde animalele de companie au acces. În Capitală există o cafenea de unde poţi pleca acasă cu o pisică.

Studiile arată că 6 din 10 români au cel puţin un animal de companie. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Cu pisica la primărie şi cu câinele în autocar. Animalele de companie ar putea avea acces liber în mijloace de transport şi instituţii publice