Un tânăr a lăsat medicina pentru a urma o meserie mai puţin căutată, cea de apicultor.
După trei ani de muncă intensă, botoşăneanul de 30 de ani, dintr-un sat de pe malul Prutului, a ajuns să aibă o mie de stupi, iar mierea produsă de el să fie căutată în toată lumea.
De Redactia Observator la 03.12.2018, 17:17După trei ani de muncă intensă, botoşăneanul de 30 de ani, dintr-un sat de pe malul Prutului, a ajuns să aibă o mie de stupi, iar mierea produsă de el să fie căutată în toată lumea.
După trei ani de medicina, Iustin Marineac a simţit că nu aceasta este chemarea lui. A pus halatul alb în cui şi a luat combinezonul de apicultor.
Iustin Marineac: Aceasta meserie la inceput a fost doar un ajutor din partea mea pt tatal meu. Am prins drag si printre planurile mele de copil fiind, printre planurile mele se numara si cea legata de stup, de apicultor.
Cu multă răbdare şi muncă, botoşăneanul a ajuns să aibă 1000 de stupi.
Iustin Marineac: Treaba incepe de prin februarie cand se face un control. Atunci vezi pierderile si puterea familiei de albine. cum incepe vremea sa se incalzeazca incepe munca efectiv in familiile de albine. Apoi incep stimularile de primavara. unificari -doi stupi mai slabuti facem unul mai puternic. Vara incepem sezonul cu rapita.
Mierea din stupii de la Româneşti este foarte apreciată nu doar în Botoşani.
Iustin Marineac: Cei mai multi clienti ii am in Marea Britanie, Londra. Mai nou am trimis pachete in Canada si Japonia. Am cereri si din China, urmeaza sa dicut cu dumnealor conditiile.
Cu timpul Iustin a dezvoltat noi reţete, foarte apreciate de clienţi, mai ales în sezonul rece.
Iustin Marineac: De la inceput m-am ocupat doar de mierea de albine, de sortimentele care se recolteaza la noi in zona. Si un produs pe care il am pe piata este apiimunoplusul, este un amestec de miere, polen, tinctura de propolis si laptisor de matca, care se vinde in sezonul rece foarte bine.
Vasile Sasu, primar comuna Dornesti, BT: Pentru mine a fost o incantare in momentul in care Iustin a hotărât sa se stabileasca intr-un sat din comuna noastra. În ceea ce priveste calitatea produselor o consider extraordinar de buna. În primul rand totul este natural, dumnealui nu apeleaza la nici un artificiu in ceea ce priveste produsele. Eu consider ca este un as in domeniu.
Cel mai căutat produs este borcanul cu trei tipuri de miere: salcâm, rapiţă şi polifloră. În atelierul de la Româneşti tânărul produce şi ambalează faguri delicioşi, borcane de păstură, lăptişor de matcă sau propolis.
Toate produsele se vând cu ajutorul reţelelor de socializare, dar şi cu ajutorul medicilor care recomandă produsele botoşăneanului.