Abandonată şi înghiţită de iederă, o adevărată "bijuterie" zace ascunsă în inima Constanţei. În 2 ani, Sinagoga şi-ar putea recăpăta farmecul de altădată
După aproape 10 ani, Sinagoga din Constanţa va fi readusă, în sfârşit, la viaţă. Vorbim despre o adevărată bijuterie arhitecturală care, odată restaurată, va deveni una dintre principalele atracţii turistice ale oraşului de la malul mării. În plus, după finalizarea lucrărilor care ar putea dura doi ani, lăcaşul de cult ar putea fi inclus pe lista monumentelor istorice.
De Redactia Observator la 14.06.2023, 18:06Cu acoperişul căzut, vitraliile sparte şi pereţii scorojiţi, clădirea Sinagogii din Constanţa este imaginea deplorabilă a birocraţiei. Uitat de autorităţi, monumentul a ajuns o ruină invadată de vegetaţie şi aminteşte mai degrabă de un peisaj apocaliptic, decât de un lăcaş de cult.
O nouă şansă pentru sinagoga din Constanţa
"Din cauza unei spărturi în acoperiş care a fost neglijată şi din cauza căreia tot acoperişul s-a prăbuşit la un moment dat, în urmă cu 10 ani să spun. Tot de atunci am început demersurile pentru reabilitarea şi renovarea sinagogii, am făcut dosarul, toate autorizaţiile, proiect, expertiză de rezistenţă şi aşa mai departe", spune Sorin Lucian Ionescu, președinte Comunitatea Evreilor din Constanța.
Însă nu contează doar să vrei, ci să şi poţi. Iar unul dintre motivele pentru care lucrările de reabilitare s-au împotmolit atâţia ani a fost faptul că Sinagoga nu este înregistrată ca monument istoric.
- Toaletele publice, bombe ecologice în Capitală. "Numai dacă pui mâna pe uşă ai luat nu ştiu câţi microbi"
- Când va fi gata noul patinoar olimpic din Bucureşti, primul construit în 70 de ani. Costă 10 milioane de euro şi...
- A treia cea mai înaltă clădire din România ar putea fi pusă la pământ. Construit în 1986, Turnul CET din...
"Lucrurile au trenat din cauza birocraţiei şi a procedurilor foarte greoaie din România. După patru licitaţii organizate de Compania Naţională de Investiţii care este și proprietarul provizoriu al clădirii de trei ani încoace, au reușit să declare un câștigător și astfel avem speranța că într-o lună de zile vor începe lucrările de securizare și de igienizare", adaugă Sorin Lucian Ionescu, președinte Comunitatea Evreilor din Constanța.
Clădirea are un mare potenţial turistic
Clădirea ridicată în stil maur promite totuşi să devină, după renovare, un punct de atracţie pentru turişti. "Este o clădire de patrimoniu care trebuie păstrată pentru că ea face parte din acest bagaj cultural religios din această diversitate religioasă pe care Constanţa o are de foarte mult timp şi care este un exemplu nu doar pentru generaţia noastră, cât şi pentru toate celelalte generaţii", crede Valentin Coman, ghid turistic.
Lucrările costă 1,5 milioane de euro
Suma alocată pentru reabilitarea lăcaşului de cult este de 1,5 milioane de euro, iar lucrările vor dura doi ani. După finalizarea acestora, Sinagoga ar putea fi inclusă pe Lista Monumentelor Istorice.