Abandonul și abuzurile în familie, favorizate de pandemie
Pandemia de coronavirus are o mulţime de efecte nedorite asupra tuturor. Sunt însă oameni cărora le schimbă complet viaţa. Este şi cazul copiilor abandonaţi de familiile lor.
De Redactia Observator la 31.08.2020, 17:03- Numărul de copii abuzati și neglijati s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
- Asistenţii maternali primesc lunar câteva mii de lei.
Un raport al Direcţiei Pentru protecţia Copilului Iaşi arată că rata abandonului şi abuzurile au crescut considerabil în ultimele luni, iar de vină ar fi creşterea şomajului şi problemele financiare determinate de pandemie.
Ionuţ şi Alin au 4 şi 6 ani şi au ajuns la noua lor familie în urmă cu câteva luni. Neglijaţi de părinţi, bolnavi şi murdari, cei doi băieţi au descoperit o altfel de viaţă în casa asistenţilor maternali: o viaţă normală.
Asistent maternal: I-au adus foarte răciți pe antibiotic. Cu păduchi. Îmbrăcați cu un rand de haine și în rest nimic. Am luat-o cu ei de la 0. La început nu vorbeau deloc. Ce am observat că le lipsea? Orice, s-au bucurat și pt cel mai mic lucru, o hăinuță, orice. Cel mic era cu gura până la urechi. Mâncarea au descoperit-o, cel mic cel puțin. Cum e diversificarea la bebeluși așa e la el la aproape 4 ani.
Reporter: Ei nu au mâncat altceva?
Asistent maternal: Nu știu, că şi laptele aici îl descoperă.
Cazul celor doi băieţi nu este singular. Conform cifrelor raportate de Direcția pentru Protectia Copilului Iași, în prima jumătate a acestui an numărul de copii abuzati și neglijati s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Tiberiu Bantaș purtător de cuvânt DGASPC Iași: Neglijarea este cea mai frecventa si se pare ca llipsurile au dus la abandonarea copiilor si acestia au ajuns sa intre in sistem.
Cei care trăiau în mod normal de pe o zi pe alta sau munceau cu ziua s-au trezit, peste noapte, fără nicio sursă de hrană.
Tiberiu Bantaș purtător de cuvânt DGASPC Iași: Se pare că această pandemie a afectat veniturile oamenilor de la tara nu s-au descurcat cu copii și așa au ajuns sa intre în sistemul de protecție.
Şi, în ciuda perioadei dificile, au fost şi oameni dispuşi să-şi deschidă braţele şi casa şi să aibă grijă de copiii altora.
Asistent maternal: Faptul ca putem sa le oferim un viitor altfel decat acasa este mai mult decat o meserie, este pentru viitorul unui copil.
Pentru a îngriji un copil, asistenţii maternali primesc lunar câteva mii de lei, în funcţie de vârsta copilului, sumă la care se adaugă şi alocaţia celor mici sau anumite sporuri şi facilităţi.
Banii primiţi de la stat sunt folosiţi în special pentru îngrijirea şi educarea copiilor.