Activist civic atacat când se plângea de furturile de lemne din zonă, live, pe Facebook
Un incident şocant care a avut loc în Suceava a fost transmis în direct pe Facebook. Agresorul i-a distrus maşina cu un topor şi a fost la un pas de a-l linşa atât pe el, cât şi pe fiica adolescentă care îl însoţea.
De Redactia Observator la 16.07.2020, 16:06- Agresorul ar fi chiar un pădurar.
- Activistul era împreună cu fiica lui când a fost atacat cu toporul.
Astfel de situaţii sunt tot mai dese, în contextul în care numărul infracţiunilor silvice este în creştere. Zeci de persoane au protestat noaptea trecută în faţa unei fabrici din Reghin împotriva tăierilor ilegale de păduri.
Când a fost atacat cu toporul, activistul de mediu din Suceava era împreună cu fiica lui şi făcea live pe Facebook despre furturile de lemne din zona Moldoviţa.
Agresorul ar fi chiar un pădurar. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava spun că aşteaptă rezultatul anchetei Poliţiei, pentru a putea fi luate măsuri împotriva angajatului agresiv.
"Lăsaţi-ne să respirăm" sau "Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România". Sunt doar două dintre mesajele pe care zeci de protestari le-au afişat, noaptea trecută, în faţa unei fabrici de prelucrare a lemnului din Reghin.
Marius Mocan - Grupul Civic Diaspora Europeană: Sunt munti de lemne aici si am vrut sa facem o verificare sa vedem daca sunt in regula samd.
Aceştia au oprit mai multe tiruri încarcate cu lemen, iar cu ajutorul aplicaţiei "Radarul pădurii", au verificat dacă transporturile sunt legale.
Marius Mocan - Grupul Civic Diaspora Europeană: Primul camion pe care l-am verificat cu aplicatia radarul padurilor avea 31 de m cubi pe o şa lunga, care normal sunt la 40-45 de m cubi. Am cerut ajutorul politie la 112. Din pacate camionul respectiva intrat in firma pana a venit politia
Alte două camioane au fost oprite chiar înainte de a intra pe porţile fabricii. Reprezentanţii Grupului Civic Diaspora Europeană au suspiciuni că acestea transportau o cantitate de masă lemnoasă mai mare decât cea declarată.
Aşa că au fost escortate de poliţişti la Sediul Romsilva din Reghin unde vor fi cântărite şi măsurate.
Potrivit activiştilor de mediu, de la începutul pandemiei de coronavirus, numărul tăierilor ilegale a crescut considerabil.
Eva Dafeln - jurist: Avem dovezi ca s-a taiat si din parcurile nationale, s-a taiat din Retezat, s-a taiat de peste tot si s-a taiat in prostie. Deci sunt campuri rase, unde a fost padure. acuma este camp.
Dar cei care se luptă cu furtul de material lemnos spun că nu au la îndemână prea multe modalităţi de a-i opri pe călăii pădurilor iar autorităţile sunt indiferente.