Şapte vieţi au fost salvate de actriţa Ema Veţean
O actriţă apreciată salvează şapte vieţi în ultimul ei rol pe pământ! Ema Veţean era în moartea cerebrală după ce săptămâna trecută a fost lovită de o maşină, în judeţul Sibiu. Medicii nu mai puteau face nimic pentru ea, iar familia îndurerată a luat decizia să-i doneze organele.
De Redactia Observator la 29.10.2019, 17:21O actriţă apreciată salvează şapte vieţi în ultimul ei rol pe pământ! Ema Veţean era în moartea cerebrală după ce săptămâna trecută a fost lovită de o maşină, în judeţul Sibiu. Medicii nu mai puteau face nimic pentru ea, iar familia îndurerată a luat decizia să-i doneze organele.
Echipele de specialişti în transplant i-au prelevat aseară rinchii, plămânii, cordul, ficatul şi corneea, la Spitalul de Urgenţă din Sibiu. Toate organele vor ajunge la pacienţi care se rugau de mulţi ani să primească o şansă.
Actriţa de 38 de ani a ajuns săptămâna trecută în comă profundă la Spitalul de Urgenţă din Sibiu. A fost lovită de o maşină în timp ce traversa neregulamentar drumul, în localitatea Cristian. Ieri noapte, medicii i-au declarat moartea cerebrală.
Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național Radu Stanca Sibiu: A făcut roluri memorabile în "Viaţa cu un idiot", "Ottelor", "Platonov şi Moroi", "Maestrul şi Margareta". A jucat în film şi, din păcate, nu şi-a arătat măsura talentului pentru că a plecat atât de devreme.
Decizia luată de familia tinerei a redat speranţa altor familii care se rugau la o minune. În câteva ore, echipele de transplant au început prelevarea.
Decebal Toderiţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Sibiu: Este prima prelevare care se realizează acest an, mai mult, chiar din 2017 încoace, deşi există potenţiali donatori, activitatea de convingere a aparţinătorilor este una dificilă.
Rinichii au ajuns în timpul serii la Cluj. Au fost tranplantaţi unei femei de 52 de ani din Bihor care făcea dializă de 11 ani şi unui bărbat de 38 de ani din Dâmboviţa, dependent de dializă de 8 ani. Au fost aleşi din mii de bolnavi care au nevoie de un transplant ca de aer.
Dr. Iacob Ghiorghiţă, purtătorul de cuvânt al Institutului de Transplant Renal: Se selectează un număr mare de pacienţi iniţial după care aceştia sunt sunaţi. În final, ajung să fie chemaţi în centru şase pacienţii, primii de pe listă în raport cu punctajul pe care-l au şi evident cu starea lor de sănătate actuală.
Dr. Liviu Constantin, urolog: Nu au fost complicaţii intraoperatorii, nici postoperatorii. Pacienţii stau internaţi aproximativ 7-8 zile dacă nu sunt complicaţii sau necesită
Ficatul şi plămânii au ajuns la Bucureşti. În timpul nopţii, două persoane au fost transplantate concomitent la Spitalul Clinic Sfânta Maria din Bucuresti. Este o premieră când într-un spital mic are loc o astfel de intervenţie. Inima a fost trimisă în Croaţia, la un pacient care până azi nu va ştia dacă va mai trăi. Şi corneea va schimba viaţa unui om cu probleme grave de vedere.