SPECIAL! Secretele lui Gheorghe Stefanescu, zeul vinurilor din Bucuresti
Calea Grivitei, numarul 325. In urma cu 40 de ani, in acest loc se afla un depozit de vinuri a carui faima depasise Bucurestiul.
De Redactia Observator la 09.07.2013, 22:45Gheorghe Stefanescu a fost gestionarul marunt al unui depozit de vinuri, cu doar cinci clase, dar care pusese la cale una dintre cele mai mari escrocherii ale Epocii de Aur. Il enervase pana si pe Ceausescu. Ba chiar s-a facut si un film celebru despre afacerea sa ilegala.
Nea Gica nu avea in spate un arbore genealogic, ci o vita de vie genealogica. El reprezenta a cincea generatie a unei familii de vinari, dar nimeni pana la el nu avusese un asemenea succes.
Din 1971, vinaria de la piciorul podului Grant ajunsese celebra in toata tara. Vinul era exceptional si ieftin.
Anii au trecut, vinul a curs si Gheorghe Stefanescu ajunsese unul dintre cei mai bogati romani. Bineinteles, nimeni nu stia asta. Si, oricum, toata lumea era fericita.
Clientii sai aveau pozitii grele in nomenclatura comunista, iar el ajunsese zeul vinului, dar si al banilor.
Secretul lui Bachus ar fi fost descoperit din greseala de un ofiter al Securitatii. Acesta ar fi cumparat zeci de litri de vin pentru o nunta, care s-a amanat. A tinut vinul in portbagaj cateva saptamani.
Cand si-a turnat in pahar, securistul a avut parte de un miracol. Vinul se transformase in apa. De aici si legenda ca Stefanescu ar fi preparat vinul fara struguri, cu pastile aduse din strainatate.
Anchetatorii vremurilor spun ca legenda e cam trasa de par. Secretul sau nu statea atat in pastile, cat in talentul sau de a maslui cifrele si de a indoi vinul.
Pe scurt, Stefanescu ar fi combinat vinul scump cu vinul ieftin si l-ar fi vandut cu pretul cel mai mare. Un alt secret al imbogatirii lui Bachus era transportul.
Stefanescu aducea vagoane intregi de vin de la toti producatorii din tara. Pe toti ii cumparase cumva. Pana si militienii obisnuiti ar fi fost premiati de nea Gica.
Pe de alta parte, baronul vinurilor ar fi fost dat de gol de valutisti si de vanzatorii de aur. In 1978, anchetatorii i-au trecut pragul pravaliei. Si nu pentru vin.
Au gasit 22 de kilograme de aur si 1,5 milioane de lei - aproximativ un milion de euro in zilele noastre. Insa militienii au fost impresionati de structura mafiota pe care Stefanescu reusise sa o creeze in jurul sau. Nu era doar un falsificator de vinuri, ci si un escroc deosebit de periculos, o amenintare pentru suflarea muncitoreasca. Din acest motiv a fost si condamnat la moarte. Sentinta care s-a pus in aplicare in 1981, la penitenciarul Jilava.
Dupa moarte, Stefanescu a ajuns o legenda urbana si inspiratie pentru unul dintre cele mai bune filme romanesti. Rolul sau a fost jucat de regretatul actor Stefan Mihailescu Braila, despre care anchetatorii lui Stefanescu spun ca l-a intruchipat perfect pe zeul vinurilor din Bucuresti.