Adolescenții, afectați de restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus
Adolescenţa este o perioadă grea. Iar adolescenţa în timpul pandemiei este şi mai grea. Tinerii resimt puternic lipsa prietenilor, restricţiile, anxietatea. Psihologii avertizează că efectele acestei perioade asupra adolescenţilor vor fi profunde.
De Redactia Observator la 15.04.2020, 23:51- Adolescenții resimt din plin restricțiile impuse în această perioadă.
- Specialiștii atrag atenția asupra efectelor avute de restricții asupra adolescenților.
Adolescenţa este o perioadă grea. Iar adolescenţa în timpul pandemiei este şi mai grea. Tinerii resimt puternic lipsa prietenilor, restricţiile, anxietatea. Psihologii avertizează că efectele acestei perioade asupra adolescenţilor vor fi profunde.
Închişi în case alături de părinţi, departe de prieteni, cu libertatea îngrădită, adolescenţii se confruntă cu cea mai grea perioadă trăită de ei, probabil, până acum. În ultimele săptămâni, tot mai mulți tineri de până în 18 ani cer ajutorul prin mesaje alarmante.
Cătălina Suricel, director Asociația Telefonul Copilului: Nu pot să-l evit pe tatăl meu în perioada asta. Îmi tot spune că mi-o caut cu lumânarea și că merit să fiu lovită.
Numărul de apeluri la Telefonul Copilului s-a dublat. Sunt adolescenți care nu mai au unde să se refugieze, decât în ei înşişi.
Cătălina Suricel, director Asociația Telefonul Copilului: Experimentează stări de depresie, de anxietate, panică de asemenea. În principal izolarea e cea care îi deranjează.
Jeni Chiriac, psiholog: Adolescenții pot resimți foarte puternic lipsa de apropiere cu prietenii, cu iubitele, iubiții și din acest motiv sunt predispuși la comportamente de risc. Ei vor încerca prin orice metode să șunteze restricțiile pentru a-și satisface nevoile.
Surprinzător este faptul că școala, de care adolescenţii nu ştiau cum să mai scape, este privită acum ca un refugiu. Şi ca un loc de care le este dor.
Cătălina Suricel: Sunt alți copii care se gândesc la faptul că deşi au foarte puțini prieteni, ar putea să-i piardă și pe aceia în această perioadă, pentru că nu mențin legătura cu ei.
Chiar dacă nu poate înlocui viaţa reală, tehnologia e o consolare. O spun mai ales vloggerii cu mii de fani printre adolescenţi.
Bianca Adam: Ăsta se numește jurnal de pandemie. Ce facem? Ce simțim? Care sunt activitățile? Pentru că știm cu toții că sunt doar din casă.
Bianca Adam, cunoscută sub numele de Tequila, a plecat din Bucureşti la părinţii ei, în Craiova. Va sta aici pe toată perioada stării de urgenţă.
Bianca Adam: E cumva o întoarcere în timp. Am din nou 17 ani și îmi place foarte tare, deși avem și conflicte. Pot să trec prin perioada asta și să o simt la maxim, să nu treacă pe lângă mine pur și simplu, să învăț ceva.
Fiecare episod din Jurnalul de Pandemie al Tequilei trece de o sută de mii de vizualizări în cel mult două zile. Semn că tinerii s-au mutat în online, unde ajung să-i destăinuie problemele lor.
Bianca Adam: Am o mulțime de mesaje de la oameni care îmi spun că pur și simplu îi mănâncă pereții, că se apropie de ei, că e prea închis locul. Oamenii sunt speriați. Nu avem de ce să negăm treaba asta, dar eu încerc cumva să le dau zâmbetul ăla de dimineață, poate ajută cu ceva.
Bianca Adam: Sunt conştientă că, atunci când o să ieșim toți din chestia asta, o să ne bucurăm și de o piatră de pe jos, o frunză care cade din copac, pentru că o pauză din asta, deși e drastică, aduce multe beneficii. Îmbrățișarea de după pandemie o să fie cea mai puternică vibrație pe care au trăit-o oamenii până acum.
Şi poate aceasta va fi cea mai importantă lecţie a pandemiei pentru adolescenţi: vor aprecia lucrurile cu adevărat importante şi se vor maturiza puţin mai repede.