Aeroportul Henri Coandă abia mai face față numărului mare de pasageri
A fost cel mai aglomerat sfârşit de săptămână în aeroporturile din întreaga lume. Peste 100 de mii de avioane au transportat, în doar 24 de ore, mai mulţi pasageri decât în oricare altă zi. Un record la care România nu este pregătită să ia parte.
De Redactia Observator la 10.08.2019, 20:59A fost cel mai aglomerat sfârşit de săptămână în aeroporturile din întreaga lume. Peste 100 de mii de avioane au transportat, în doar 24 de ore, mai mulţi pasageri decât în oricare altă zi. Un record la care România nu este pregătită să ia parte. La Otopeni, de exemplu, numărul pasagerilor care pot fi primiţi într-un an a fost de mult depăşit.
17 milioane de oameni au zburat ieri de-a lungul şi de-a latul planetei, în cea mai aglomerată zi din an pentru traficul aerian. Au fost 115 mii de curse în doar 24 de ore. De altfel, iulie şi august sunt luni de vârf pentru companiile de zbor, care ajung să transporte un miliard de pasageri.
Un trend cu care România nu poate ţine pasul. Aeroportul Henri Coandă, cel mai mare din ţara noastră, a fost proiectat să primească 10 milioane de oameni pe an, dar capacitatea va fi depăşită cu 50% până la finalul lui 2019.
Din păcate, în acest moment, aeroportul Otopeni nu pare că mai face faţă la fluxul tot mai mare al pasagerilor, pentru că sunt creşteri în fiecare an cu 5-9% ale numărui de turişti. Deja pare că aeroportul se sufocă - Răzvan Pascu, consultant marketing turistic
Sufocant este şi aerul din preajma băilor sau a spaţiilor în care sistemul de ventilaţie nu mai face faţă.
La Plecări, între orele cinci şi şapte dimineaţa, cozile interminabile au devenit un coşmar. Nici la Sosiri situaţia nu este mai bună. Punctele de verificare a paşapoartelor sunt insuficiente. Directorul interimar al Companiei Aeroporturi Otopeni promite primele schimbări în aproape 20 de ani.
Până la sfârşitul anului, proiectul este şi realizabil: mărirea capacităţii ghişeelor de la sosiri de la 24, câte avem în prezent, la un număr de 38 de ghişee - Alexandru Ivan, directorul Companiei Aeroporturi București
Lista schimbărilor necesare este, însă, mult mai lungă.
Toalete impracticabile, lipsesc scările rulante bidirecţionale către saloanele de business. Se poate urca pe scările rulante, dar se poate coborî doar pe scară obişnuită. Lipsesc dispozitivele de scanare biometrică a paşapoartelor, aşa cum se întâmplă în orice aeroport civilizat din Europa - Răzvan Pascu, consultant marketing turistic
Conducerea aeroportului are în plan remedierea acestor probleme până la finalul anului. Din acelaşi proiect face parte şi dublarea capacităţii de parcare, la aproape 3.000 de locuri.