Un tânăr din Alba a dezvoltat o afacere de succes cu alune de pădure (Video)
La începutul toamnei nu se numără numai bobocii, ci se culeg şi alunele de pădure. Într-o localitate din Alba, un tânăr a cultivat pe șase hectare o livadă cu aluni. Afacerea îi aduce an de an din ce în ce mai mult profit. Iar investiţia a meritat, mai ales pentru că preţul unui kilogram de alune nu este deloc mic. Şi de clienţi nu duce lipsă.
De Redactia Observator la 11.09.2020, 21:56- Afacerea cu alune de pădure este profitabilă mai ales după ce livada a ajuns la maturitate.
Alunul este o plantă foarte rezistentă, iar ideea afacerii lui Ciprian s-a dovedit a fi câştigătoare. În al şaselea an a ajuns la o producţie de două tone la hectar.
Ciprian Bogdan, proprietar livadă: Anul acesta este un an mult mai productiv, am avut multe ploi. Producţia pe plantă a crescut, un kilogram jumate, două uşor pe plantă.
Recoltarea nu se mai face însă ca pe vremuri. Datorită tehnologiei, procesul e mult mai uşor şi mai rapid. Un utilaj special aspiră alunele, le sortează şi le depozitează direct în saci.
Cât despre valorificare, cererea este atât de mare încât pentru export nu mai rămâne aproape nimic.
Ciprian Bogdan, proprietar livadă: Vând foarte multe de acasă. Am cerere mare în Italia, dar nu știu dacă ajung cu ele datorită faptului că se vând foarte bine de acasă. Cofetăriile, magazinele micuțe de cartier, oamenii de rând care mănâncă alune.
Înainte însă de livrare, alunele sunt puse la uscat, pentru ca umezeala să nu le afecteze.
Cea mai mare cerere de alune vine de la cofetari şi patiseri, care pregătesc o mulţime de bunătăţi cu alunele de pădure.
Elisa Savu, cofetar: Îi spunem Cafelina, conţine cafea şi alune de pădure, Aluniţa, cum v-am spus, rulada cu alune. De asemenea, avem o ciocolată de casă cu alune.
Un kilogram de alune se vinde cu 20 de lei în coajă sau cu 50 de lei doar miezul. Motiv pentru care afacerea este profitabilă, mai ales după câţiva ani, când livada a ajuns la maturitate.