Afacere imobiliara de sute de milioane de euro intre Primaria Bucuresti si oameni de calibru
Plimbatul hartiilor poate fi foarte rentabil. Mai ales daca ai o usa deschisa la o primarie, esti prieten cu cine trebuie si faci parte din reteaua potrivita. O demonstreaza o afacere imobiliara de sute de milioane de euro, nasita de politicieni si oameni de afaceri de calibru. Una in care banii au fost inmultiti de o suta de ori.
De Redactia Observator la 28.02.2013, 20:12
Terenul a fost oferit de Razvan Murgeanu, chiar in ultima zi de mandat ca primar general interimar: 4 aprilie 2005. Expertiza de la dosar arata ca terenurile au valori egale: 27 de milioane de euro, de noua ori pretul platit de geambasii imobiliari. Pentru a stabili valorile reale, am apelat la un expert imobiliar. Ciprian Serban lucreaza de peste un deceniu in tranzactiile cu terenuri mari din Capitala: „In primul rand, din cauza suprafetei, nu are cum sa fie un schimb corect. Mai ales daca luam in calcul ca acolo e o zona mai slab cotata ca aceasta. Din ambele considerente nu are cum sa fie un schimb corec”.
Acum cativa ani, politicianul sustinea ca a fost supus unor mari presiuni din partea avocatilor sa retrocedeze terenul, dar ca totul a fost legal.
Documente aflate in posesia reporterilor de la Observator arata ca o parte din terenuri au ajuns, prin intermediari, la afaceristul Gabriel "Puiu" Popoviciu. Mama acestuia a cumparat mai bine de doua hectare la incredibilul pret de 50 euro pe metrul patrat. De treizeci de ori mai putin ca valoarea de piata, in plin boom imobiliar.
Si alti asociati ai controversatului om de afaceri si-au facut parte: tatal lui Radu Dimofte si sotii Creteanu au obtinut impreuna alte aproape 2 hectare.
Institutia vrea acum sa largeasca Soseaua Fabrica de Glucoza din zona. Pentru asta va expropria terenurile de acolo, iar Adrian Ciorobea va incasa dintr-un foc doua treimi din suma platita din bani publici: aproape 22 de milioane de euro, numai partea lui. De sapte ori banii pentru drepturile litigioase.
Reprezentantii Primariei Generale au evitat un interviu. La fel si autorul acestei retrocedari, Razvan Murgeanu.