Afaceri la sate cu bani europeni
Cine n-are chef de agricultură, dar vrea să facă bani la ţară poate să-şi deschidă o afacere. Banii îi dă Uniunea Europeană, iar profitul este garantat. Un cabinet stomatologic sau un coafor pot deţine supremaţia peste mai multe sate
De Redactia Observator la 16.07.2014, 20:14Cine n-are chef de agricultură, dar vrea să facă bani la ţară poate să-şi deschidă o afacere. Banii îi dă Uniunea Europeană, iar profitul este garantat. Un cabinet stomatologic sau un coafor pot deţine supremaţia peste mai multe sate
Octavian Burcescu şi-a deschis un magazin cu materiale de construcţii în 2007. A ales să facă afaceri la ţară, mai ales că tot mai mulţi bucureşteni părăseau oraşul aglomerat şi se refugiau în comunele de lângă Capitală. A îngrămâdit în magazinul lui tot ce-i trebuie unui gospodar. De la vopseluri şi lavabile, până la veselă.
Pe ţărani nu poţi să-i minţi, spune el. Trebuie să le oferi calitate şi un preţ bun. Mai ales că mulţi îi sunt vecini şi se întâlneşte zilnic cu ei.
Un business unicat în comună are şi Cristina Ene. Tânăra a deschis singurul cabinet de stomatologie din zonă. Preţurile sunt aproape la jumătate faţă de cele din oraş. Iar cine nu are bani, plăteşte cu produse din gospodărie.
Sunt însă şi afacerişti cu vechime în comună care nu mai au acelaşi noroc. Domnul Pavel a deschis în 1996 un bar şi un magazin mixt. Comerţul era la putere atunci. Acum, a deschis şi un coafor ca să se menţină pe linia de plutire. Iar sătenii spun că mai e loc şi pentru alte afaceri.
Cine vrea să deschisă afaceri la ţară poate accesa între 10.000 şi 70.000 de euro bani europeni. Condiţia este să fie cu profil non-agrar şi să angajeze localnici.