Agricultura marină face primii paşi şi în România. În Marea Neagră vor fi plantate câmpii de iarbă subacvatică
Cultivăm pe pământ, dar vom cultiva şi sub apă. După largirea plajelor pe litoralul romanesc, inginerii vor trece la etapa 2-a: amenajarea de câmpii marine pe aproape 800 de mii de metri din adâncul mării, pentru curăţarea apei. Şi dacă la noi se începe timid, doar pentru purificarea ecosistemului, în alte ţări astfel de ierburi sunt folosite deja în gastronomie.
De Redactia Observator la 13.03.2021, 20:50În curând vom avea fermieri şi sub apă, nu doar pe pământ. Deja o obişnuinţă la alţii, agricultura marină face primii paşi şi la noi. În Marea Neagră vor fi plantate câmpii de iarbă subacvatică.
Oana Marin, biolog: ”Are o valoare ecologica deosebita pentru mediul marin formând un habitat pentru nevertebrate şi pentru alte organisme acvatice”.
Adrian Bâlbă, biolog: ”Se pot dezvolta culturi algale, practic o agricultură submersa care să furnizeze planetei un consumator de CO2”.
Algele vor fi plantate între Eforie şi Mangalia
Potrivit Apelor Române, în următorii 3 ani vor fi plantate câmpii de iarbă marină pe aproximativ 800 de mii de metri pătraţi, între Eforie şi Mangalia. Proiectul este cuprins în programul de înnisipare care se desfăşoară pe întreg litoralul românesc.
Nicușor Buzgaru, manager proiect înnisipare: ”Ne propunem să implantăm o plantă marină şi o specie de algă cu valoare conservativă pentru comunitatea europeană”.
Algele sunt folosite și în gastronomie
Momentan algele vor avea scopul precis de a curăţa ecosistemul. Însă iarba de mare este folosită şi în multe feluri de mâncare, de la sushi, burgeri şi spaghete până la dulciuri.
Adrian Bâlbă, biolog: ”Aceste alge pot fi consumate in marea lor majoritate. Au valoare biologică mare datorită faptului ca ecosistemul marin le furnizează foarte multe micro elemente”.
Într-un restaurant din Năvodari, bucătarii fac minuni în farfurie cu algele wakame.
Georges Bongono, bucătar: ”E un tartar de ton rosu cu fructe exotice. Am pus mango, avocado, rodie şi faimoasele alge wakame. O să adăugăm şi o salată de alege wakame cu susan”.
Europa produce 300 de mii de tone de alge anual, adică doar 1% din volumul global. Dar organizaţia fermierilor de alge din Marea Nordului vrea să se extindă pe o suprafaţă de 400 de kilometri pătraţi, pe coasta daneză, până în 2030. Se estimează că tot atunci Europa va ajunge să vândă iarbă marină în valoare de aproape trei miliarde de euro.