Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Bijuteria" din inima României care face furori cu gastronomia. Străinii, impresionaţi de vizită: "A fost o călătorie incredibilă"

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii juriului aflându-se, în aceste zile, într-o vizită de lucru, la finalul căreia s-au declarat încântaţi de ceea ce au văzut şi de experienţele trăite aici.

de Redactia Observator

la 11.10.2024 , 15:43

Judeţul Harghita, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027 Judeţul Harghita, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027 - Visit Harghita

Judeţul Harghita şi-a lansat candidatura pentru titlul de Regiune Gastronomică a Europei 2027 la sfârşitul anului 2023, dosarul fiind depus de un consorţiu format din Consiliul Judeţean Harghita, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita), municipalităţile din Miercurea-Cuic, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni, Universitatea Sapientia, dar şi alte câteva agenţii şi asociaţii din zonă.

"La sfârşitul anului 2023, judeţul Harghita şi-a lansat candidatura pentru titlul de Regiune Gastronomică a Europei 2027. Patrimoniul gastronomic unic al judeţului s-a născut din întâlnirea tradiţiilor maghiare, româneşti, armene şi secuieşti, pe care consorţiul creat pentru această candidatură doreşte să le dezvolte mai departe, în spiritul sustenabilităţii, inovaţiei şi colaborării comunitare. Prin cooperarea cu producători locali, bucătari şi actori comunitari, scopul nostru este de a crea un ecosistem alimentar sustenabil care să sprijine economia locală, să protejeze valorile noastre culturale şi să îmbogăţească diversitatea gastronomică europeană. Mesajul nostru principal este: 'Taste Harghita County! (Gustă judeţul Harghita-nred) Broşura de candidatură a judeţului Harghita este disponibilă pe site-ul igcat.org", a transmis Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita).

Şapte membri ai juriului IGCAT s-au aflat în judeţul Harghita, într-o vizită

Articolul continuă după reclamă

În această săptămână, cei şapte membri ai juriului IGCAT s-au aflat în judeţul Harghita, într-o vizită de evaluare, care s-a încheiat în cursul zilei de vineri, la castelul Ugron, din Filiaş, lângă Cristuru Secuiesc.

Dr. Diane Dodd, preşedinte al IGCAT şi fondator al World Region of Gastronomy Award, a declarat că judeţul Harghita este "o bijuterie ascunsă", iar regiunea este, probabil, cea care a surprins-o şi a încântat-o cel mai mult dintre toate regiunile vizitate.

Aceasta a făcut referire la tradiţii, cultură, la legătura oamenilor cu pământul şi cu natura şi la ospitalitatea lor.

"Ştiam deja când am văzut dosarul de candidatură că este ceva excepţional, dar fiind aici, săptămâna aceasta, şi cunoscându-i pe oameni şi văzând mândria reală a oamenilor pentru mâncarea şi cultura lor şi ştiind că vor să păstreze acest lucru pentru generaţiile viitoare, este atât de emoţionat. Am văzut atât de multe iniţiative, educaţionale, culturale, academice. A fost într-adevăr o călătorie incredibilă", a spus dr. Diane Dodd.

"Mâncarea poate fi o celebrare a diversităţii culturale"

Ea a remarcat şi coexistenţa mai multor culturi din regiune, punctând faptul că "mâncarea poate fi o celebrare a diversităţii culturale". De asemenea, dr. Diane Dodd a susţinut că, în opinia sa, Harghita va fi una dintre regiunile vedetă în familia regiunilor gastronomice europene şi a subliniat că o astfel de oportunitate trebuie valorificată.

Aceasta a concluzionat că, "bazându-se pe recenta aplicaţie (dosarul de candidatură - n.red.) şi pe vizita în regiune, juriul a decis ca regiunea Harghita ar trebui să fie recomandată pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană".

Prezent la evenimentul de închidere a vizitei, directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita), Szabó Károly, a declarat că obţinerea titlului de Regiune Gastronomică Europeană va aduce beneficii atât judeţului Harghita, cât şi Transilvaniei şi României.

"După Sibiu, şi judeţul Harghita va fi regiune gastronomică a Europei. Suntem după vizita juriului, care a fost în judeţul Harghita săptămâna aceasta şi bazat pe experienţele şi tot ce au văzut ei aici, în judeţ, putem zice sigur că o să fim regiunea gastronomică a Europei în anul 2027. (...) Pentru Harghita şi pentru turismul din Harghita va reprezenta o vizibilitate mult mai mare, este coroana eforturilor noastre pe care le-am făcut în ultimii şapte ani. Suntem şi vom fi recunoscuţi pe nivel european şi pe plan mondial, ceea ce va aduce multe, multe beneficii, nu numai judeţului Harghita, ci şi pentru Transilvania şi România. Patrimoniul nostru gastronomic se datorează unor naţiuni care au trăit aici de-a lungul secolelor şi, în afară de gastronomia românească, avem şi maghiară-secuiască, armeană şi evreiască şi din acest complex iese un produs foarte, foarte exotic care nu se mai găseşte în Europa altundeva şi cred că nici pe plan mondial", a declarat Szabó Károly.

Regiunile încurajează creativitatea şi inovaţia gastronomică

Potrivit Visit Harghita, "Regiunile Gastronomice ale Europei (nominalizate şi premiate), selectate şi coordonate de IGCAT (Institutul Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism), îşi propun să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor prin evidenţierea importanţei unicităţii culturale şi gastronomice".

De asemenea, acestea încurajează creativitatea şi inovaţia gastronomică, promovează educaţia culinară şi economia circulară, îmbunătăţesc nivelul turismului durabil şi sprijină bunăstarea şi sănătatea comunităţilor şi a mediului înconjurător.

"IGCAT oferă titlul cu sprijinul instituţiilor internaţionale şi europene. Regiunile se alătură, de asemenea, platformei mondiale a Regiunilor Gastronomice, atât premiate, cât şi nominalizate, pentru a promova beneficiile pe termen lung, a creşte vizibilitatea internaţională şi a susţine schimbul de cunoştinţe.Titlul de Regiune Gastronomică a Europei recunoaşte comunităţile (oraşe, judeţe, regiuni, insule sau ţări) care, prin cooperare comunitară, pun un accent deosebit pe patrimoniul lor gastronomic, în spiritul dezvoltării durabile. Aceste comunităţi acordă o importanţă deosebită păstrării şi protejării alimentelor, băuturilor şi produselor agricole locale, precum şi valorilor lor culturale şi naturale", a mai precizat Visit Harghita.

Totodată, se mai subliniază că titlul este o distincţie care promovează pe scară largă realizările, programele, colaborările comunitare şi răspunsurile regiunii la provocările viitorului, şi nu este însoţit de un premiu financiar. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Ați fost păcălit să plătiți aceeași sumă pentru un produs cu un gramaj mai mic?
Observator » Travel » "Bijuteria" din inima României care face furori cu gastronomia. Străinii, impresionaţi de vizită: "A fost o călătorie incredibilă"