Alcoolul, în continuare la liber pentru copiii din România
Deşi ilegal, alcoolul este în continuare la liber pentru minorii români! Un experiment Observator arată cât de uşor vând comercianţii, chiar şi în apropierea şcolilor, licoarea interzisă pentru cei sub 18 ani. Iar statisticile sunt tot mai sumbre.
De Redactia Observator la 05.12.2019, 10:44Deşi ilegal, alcoolul este în continuare la liber pentru minorii români! Un experiment Observator arată cât de uşor vând comercianţii, chiar şi în apropierea şcolilor, licoarea interzisă pentru cei sub 18 ani. Iar statisticile sunt tot mai sumbre. Recent, un studiu UNICEF a arătat că adolescenţii şi copiii României sunt printre cei mai mari consumatori de alcool din întreaga Uniune Europeană. Experţii au făcut şi un profil al familiilor din care provin.copiii cu cel mai mare risc de a consuma alcool ,de la vârste fragede.
Personajul nostru de astăzi are 16 ani şi o să-l numim, ca să-i protejăm identitatea, Cătălin. El o să ne ajute să vedem dacă buticurile din Capitală încă comercializează alcool minorilor.
Pentru asta, l-am rugat să încerce să cumpere alcool de la două magazine de stradă aflate în apropierea liceului la care învaţă.
Până la final, Cătălin nu va accepta tranzacţia, însă vrem să vedem dacă vânzătorii respectă legea şi, înainte de a-i vinde licoarea interzisă minorilor, îi cer să demonstreze că a împlinit 18 ani.
Cătălin: Daţi-mi şi mie o sticlă de votcă!
Vânzător: Uite aşa la 12 că e mai bună?
Cătălin: Da, dacă e mai bună, este bine.
Scenariul se repetă şi în alt magazin. Şi de această dată vânzătorul îi prezintă băiatului oferta din vitrină.
Deşi vânzarea alcoolului către minori se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 de lei sau cu suspendarea activităţii pe o perioadă de până la o lună, niciunul dintre comercianţi nu a fost curios să afle ce vârstă are Cătălin. În acelaşi timp, mărturiile altor adolescenţi arată că fenomenul nu va dispărea prea uşor.
Iar când comercianţii încalcă legea şi tentaţiile sau influenţa anturajului sunt din ce în ce mai mari, copiii sunt puşi în pericol. O arată şi statisicile sumbre. Dacă în urmă cu trei ani, doar 31,42% dintre tinerii în vârstă de 15 ani consumau alcool, la doar un an distanţă, procentul a crescut până la 37.
O altă cauză ar putea veni din familie, arată un nou studiu făcut de mai multe ong-uri şi companii româneşti.
DANIELA BOŞCA, psiholog - Părintele autoritar are foarte mult reguli, nu stă de vorbă cu copilul, nu-l lasă să ia decizii, îşi impune punctul de vedere. Nu-şi face timp sau nu crede că este important să-i spună copilului am încredere în tine, te iubesc
Ca să-i ferească de vicii, părinţii trebuie să le explice celor mici care sunt consecinţele, să le ofere afecţiune şi să fie conştienţi că ei sunt modelele copiilor lor.