Pacienții internați cu noul coronavirus votează la alegerile locale în condiții speciale
Primul vot din pandemie se desfăşoară în condiţii speciale, mai ales pentru cei confirmaţi pozitiv. Peste 7.200 de români sunt internaţi acum în spitale cu coronavirus. Puţini dintre ei vor putea cere urna mobilă. Pentru că, potrivit legii, pot vota doar dacă sunt internaţi în oraşul unde au domiciliu. În Capitală, e şi mai complicat, ar trebui să fie spitalizaţi chiar în sectorul lor.
De Redactia Observator la 25.09.2020, 20:23- Peste 7.200 de români sunt internați în spitale cu noul coronavirus.
- Mulți dintre pacienții infectați cu noul coronavirus nu au dreptul sau nu au vrut să se înscrie pentru votul prin urna mobilă.
"Acesta este combinezonul care acoperă toată suprafaţa corpului. Aceştia sunt botoşii înalţi până la genunchi, masca de protecţie şi mănuşile de unică folosinţă".
Aşa vor fi echipaţi membrii biroului electoral care vor merge cu urna mobilă în spitale unde sunt internaţi pacienţi confirmaţi cu coronavirus. La Instititul Marius Nasta sunt 60 de pacienţi cu COVID. Doar 24 sunt din Bucureşti, restul din Ilfov, Giurgiu sau Ialomiţa. Dar doar nouă dintre ei ar putea vota la locale pentru că au domiciliul în Sectorul 5, pe raza căruia e şi spitalul. Şi-au exprimat însă intenţia de a vota doar 5.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Trimitem documentele cu solicitarea venită din partea pacienţilor către secţia de votare care are arondat Marius Nasta. Echipa care însoţeşte urna mobilă va intra în zona roşie COVID.
În plus, virusul rezistă mult timp pe obiecte, aşa că membrii secţiei trebuie să respecte reguli speciale
Adrian Marinescu, medic infecţionist: În momentul în care vor intra şi pacientul va vota, pentru o perioadă scurtă de timp îşi va da jos masca pentru a vedea că buletinul coincide, pixul va fi dezinfectat şi în momentul în care va fi dat pacientului şi pe urmă, va fi efectiv dezinfectat cu o soluţie pe bază de alcool.
Buletinele vor fi introduse în urna mobilă, iar la final membrii comisiei se vor decontamina. Şi urna va fi dezinfectată, iar apoi va fi pusă într-un sac ermetic.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Urna poate să fie dezinfectată cu soluţii de nivel înalt. Probabil că urna care va fi trimisă pentru COVID va fi o urnă specială şi mă gândesc că în secţiile de votare vor fi lămpi cu ultraviolete care pot să asigure sterilizarea hârtiilor înainte de a fi numărate de căre persoanele din secţiile de votare.
Sunt şi spitale COVID în care nu va vota niciun pacient.
Remus Mihalcea, manager Spitalul Colentina: Pentru votul în Bucureşti ar fi fost eligibili undeva la 50% dintr-un total de 35, 36 de pacienţi internaţi în secţia COVID. A fost un singur pacient care şi-a exprimat la început dorinţa, ulterior a revenit cu o adresă în care ne-a informat că nu mai doreşte.
7.245 de pacienţi pozitivi sunt internaţi acum în spitale. Şi românii aflaţi în carantină pot cere acasă urna mobilă pentru a vota.