Aleşii vor să oblige companiile să angajeze un mediator de conflicte. Ce va face acesta
Conflictele de la locul de muncă şi-ar putea găsi mai uşor rezolvarea. Asta prin prezenţa în companii a unui manager de conflicte care să soluţioneze neînţelegerile dintre angajat şi angajator.
De Redactia Observator la 10.10.2018, 21:22Conflictele de la locul de muncă şi-ar putea găsi mai uşor rezolvarea. Asta prin prezenţa în companii a unui manager de conflicte care să soluţioneze neînţelegerile dintre angajat şi angajator. Asta îşi doresc parlamentarii care au introdus această prevedere în proiectul de modificare a legii sănătaţii mintale.
Stresul de la locul de muncă ne poate îmbolnăvi. Orele suplimentare, conflictele cu angajaţii sau cu şefii, toate lasă urme asupra psihicului nostru.
Ultimele studii arată că unul din trei români se tem că îşi pot pierde locul de muncă. Parlamentarii se gândesc să facă le angajaţilor viaţa mai uşoară. Un mediator ar urma să se ocupe de asta şi să fie prezent în fiecare companie.
Dorin Ilie, avocat şi mediator: Procedura de mediere propune o metodă în care războiul încetează şi se intră pe un tărâm al dialogului nonconflictual pe un tărâm al dialogului cu argumentele fiecărei poziţii. Dupa acest moment intervine etapa de propunere a solutiilor.
Prevederea a fost introdusă în proiectul de modificare a legii sănătăţii mintale ce ar urma să fie gata până la finalul anului.
Dorin Bădulescu, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului: Este nevoie în organizaţie de un specialist, de un manager de conflict care să reuşească să rezolve aceste conflicte pentru reducerea stresului şi creşterea productivităţii muncii.
Specialişti din cadrul Resurselor Umane spun că multe conflicte rămân nerezolvate. Iar efectele apar imediat.
Alexandra Savencu, specialist marketing: De cele mai multe ori escaladează, ne trezim că persoane pleacă din companie, nu mai vorbesc cu alţi colegi. De cele mai multe ori angajatul se izolează pentru că el crede că are dreptatea lui.
România se află pe locul 2 în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența bolilor mintale. În plus, suntem printre cei mai stresaţi europeni, iar bolile asociate acestui sindrom nu mai apar prima dată la 35 de ani, ci la 30.