Alpinistul timişorean, Horia Colibășanu, s-a intors din Himalaya, unde şi-a propus să deschidă o nouă rută (Video)
Alpinistul timişorean, Horia Colibăşanu, tocmai s-a intors din Himalaya, unde şi-a propus să deschidă o nouă rută. Mai exact-pe Dhaulagiri -8.167 metri. Numai că vremea nu i-a fost prielnica, chiar inainte sa ajunga in varf a trebuit sa renunte.
De Redactia Observator la 05.06.2019, 13:59Alpinistul timişorean, Horia Colibăşanu, tocmai s-a intors din Himalaya, unde şi-a propus să deschidă o nouă rută. Mai exact-pe Dhaulagiri -8.167 metri. Numai că vremea nu i-a fost prielnica, chiar inainte sa ajunga in varf a trebuit sa renunte. Pentru moment, caci anul viitor va reveni acolo. Alpinistul român care a urcat pe opt dintre cele mai înalte vârfuri alpine ale lumii.
Horia e obişnuit cu astfel de trasee şi nu e nici pe departe prima dată când merge în Himalaya. Doar că de această dată a fost mai greu decât se aştepta.
Horia Colibăşanu: A fost o expeditie diferita fata de celelalte expeditii in care, in proportie de 90-95 la suta se merge pe picioare. Acum, aproape toata expeditia ne am catarat. A fost destul de solicitant si destul de stresant ca eram aproape tot timpul in coarda. Daca faci o greseala - nu inchizi bine o carabiniera, te duci jos 1000 de m.
A pornit într-o provocare de a deschide o rută nouă spre vârful Dhaulagiri, clasat în top cinci cei mai periculoși munți- de aproape 8200 de metri.
Horia Colibăşanu: A fost foarte mult de munca pentru ca era un perete vertical de o mie de metri. Am muncit cam o luna sa-l cataram si sa-l echipam cu corzi. Dupa o luna am reusit sa ajungem la inceputul crestei de unde era ceva mai usor si am asteptat o fereastra de vreme buna in care sa nu bata vantul foarte tare. Din pacate, anul acesta, in Himalaya a fost si un ciclon, adica un uragan. A trebuit sa ne asiguram toate corturile, sa le legam cu franghii. Nu a fost vreme foarte buna si la peste 6 mii de metri tot timpul a batut vantul cu peste 50 de km/h, lucru care nu ne permite sa continuam ascensiunea.
Vântul i-a împiedicat să ajungă până în vârf, aşa cum îşi propuseseră la plecarea din România.
Horia Colibăşanu: Am reusit sa ajungem 5700 de metri care suna cumva mult, dar nu e cumva mult - mai aveam inca 3300 de m pana pe varf. Era mult, dar mergand pe picioare ajungi un pic mai rapid. Noi am calculat ca ne mai trebuie 4 zile de ascensiune in care am fi avut nevoie de vreme buna. Dupa ce am asteptat aproape o luna si am mai facut cateva incercari ne-am dat seama ca vom fi nevoiti sa renuntam, se termina sezonul, vine musonul, incepe sa ninga foarte mult, sunt precipitatii insemnate. A trebuit sa plecam acasa, dar nu inainte de a ne pregati putin traseul, am lasat destul de multe corzi, pitoane si planul nostru este sa incercam si anul viitor sa continuam ruta, mai ales pentru ca am parcurs partea cea mai dificila, partea verticala. Ultima parte aici unde am mers noi pe Dhaulagiri banuim ca se poate merge pe picioare numai ca nu am incercat, din satelit se vad poze, dar nu se vad multe detalii. Undeva spre 8 mii de metri mai era o zona tehnica, o ruta noua, cel mai mare impediment in a o urca este necunoscutul.
De această dată, cei trei au avut tabăra de bază instalată la 4 mii de metri altitudine, iar transportul până acolo a fost făcut cu nişte catâri tehnici, pe poteci înguste.
Un lucru e clar: la anul, o vor lua de la capăt.
Horia Colibăşanu: Avem in vedere cativa parteneri de expeditie care ar putea sa ni se alature. Nu am spus la nimeni pe unde e ruta, pe unde-s pitoanele asa ca speram sa ne ramana si pe anul viitor. E posibil ca daca va accepta sa fie un alpinist polonez. Noi suntem 2 romani, un slovac si prietenul nostru slovac are un prieten polonez cu care se intelege bine si sa echilibram un pic scorul pe tari.