Tragedia de la Balş se putea repeta la Spitalul Bagdasar Arseni. Secunda care a făcut diferenţa
Puţin a lipsit ca pe lista spitalelor incendiate să-şi facă loc şi Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, după ce un ventilator din secţia ATI a luat foc, în timp ce era conectat la pacient. Reacţia personalului şi spiritul de observaţie al unui brancardier au salvat şi pacientul şi spitalul.
De Bianca Iacob la 03.03.2021, 20:35Flama aparatului aprinde şi un scandal care mocneşte de mult. De acest tip de ventilator primit de multe spitale s-au plâns în trecut medici de la Terapie Intensivă din toată ţara.
Daniel Calciu, brancardier Sp. Bagdasar Arseni: „O secundă, aşa: FOC FOC FOC! Eu am zis: mă duc să sting oxigenul! Am fugit. Ştiam unde se află stingătorul, l-am luat, am scos siguranţa şi asta a fost tot”.
Secunda care a făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte
O secundă a făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte. Doi brancardieri aflaţi în apropierea secţiei de Terapie Intensivă au reuşit să stingă incendiul, fără ca cineva să fie afectat.
Florin Bica, purtător de cuvânt Sp. Bagdasar Arseni: În interiorul aparatului, probabil că s-a supraîncălzit, a apărut fum şi flacără, într-adevăr. Erau 4 pacienţi în salon, au fost evacuaţi imediat. Au fost deschise ferestrele. Practic, nimeni nu a avut nimic de suferit”.
Spitalul susţine că ventilatorul a fost cumpărat în 2017 şi nu avea contract de mentenanţă. Abia acum se finalizează documentele, după două tragedii care au lăsat România în stare de şoc.
Ministrul Vlad Voiculescu a aflat despre incidentul de la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală de la Observator. Ministrul spune că va cere un raport spitalului cu privire la cele întâmplate.
Aparate cumpărate printr-un program al Băncii Mondiale
Zeci de aparate precum cel de la Spitalul Bagdasar Arseni au fost repartizate spitalelor printr-un program al Băncii Mondiale. Mai mulţi medici s-au plâns că sunt de proastă calitate.
Şeful Secţiei Cătălin Cîrstoveanu ATI, Spitalul Marie Curie: "Cum să mă duc eu la un nou-născut de jumătate de kilogram să pun un aparat la care n-am nicio siguranţă că ceea ce am semnat e şi ceea ce se află în aparat? E ca şi cum ar fi copilul tău, am curaj.moral să fac aşa ceva?"
Şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Spitalul Marie Curie din Capitală refuză din start astfel de ventilatoare. L-a testat şi s-a lămurit.
Cătălin Cîrstoveanu şeful Secţiei ATI, Sp. Marie Curie: „La un monitor niciodată nu ştii dacă ceea ce este pe pacient este real.L-am luat de pe degetul mic şi l-am pus pe plastic, pe coşuleţul ăla de plastic. Nu se oprea din măsurat”.
Se aleg aparate ieftine şi slabe
Medicii spun că periodic spitalele sunt nevoite să aleagă aparate ieftine şi slabe, fie pentru că nu se consultă cu specialiştii, fie din lipsă de bani.
Întrebat de Observator, distribuitorul din România spune că i s-a raportat incidentul şi aşteaptă detalii de la unitatea sanitară.
Dragoş Dan, distribuitorul firmei: „Vor merge unul sau doi ingineri de service să vadă despre ce e vorba, după care/ vom decide ce se întâmplă cu aparatul”.
Astfel de aparate au fost cumpărate de Ministerul Sănătăţii, ministerul cu bani de la Banca Mondială în timpul mandatelor miniştrilor Florian Bodog şi Sorinei Pintea. Detaliile unei afaceri care ne pune vieţile în pericol veţi afla în curând dintr-o anchetă Observator.