Ambulanțierul din Suceava a murit singur, în casă, vorbind cu fiica lui la telefon
România a pierdut primul cadru medical care s-a infectat în timp ce încerca să-i salveze pe alţii. Vorbim despre un ambulanţier de 53 de ani care şi-a făcut datoria în cel mai mare focar al ţării, la Suceava. Bărbatul a fost testat pozitiv în urmă cu mai bine de o săptămână, dar a preferat să se trateze singur, acasă, de teama condiţiilor şi a lipsurilor din spitalul judeţean.
De Redactia Observator la 08.04.2020, 20:01- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
România a pierdut primul cadru medical care s-a infectat în timp ce încerca să-i salveze pe alţii. Vorbim despre un ambulanţier de 53 de ani care şi-a făcut datoria în cel mai mare focar al ţării, la Suceava. Bărbatul a fost testat pozitiv în urmă cu mai bine de o săptămână, dar a preferat să se trateze singur, acasă, de teama condiţiilor şi a lipsurilor din spitalul judeţean. Nu avea alte boli şi a crezut că organismul îi va rezista. Tot acasă a şi murit, în timp ce vorbea cu fiica lui la telefon. Ambulanţa a ajuns la el abia după două apeluri la 112, când deja era prea târziu. Şi România a trecut azi de pragul de 200 de morţi din cauza Covid-19. La nivel naţional, sunt înregistrate astăzi 215 decese şi 4.761 de îmbolnăviri. Sunt 344 de cazuri noi de ieri până astăzi. În schimb, numărul pacienţilor internaţi în stare gravă la Terapie Intensivă a scăzut. Sunt cu 112 mai puţini decât ieri.
"Mai mult ca sigur se putea evita aşa ceva. Ei nu trebuie să ne pună pumnul în gură, să ne trimită la luptă ca nişte animale", ne-a spus un ambulanțier din Suceava.
Ca nişte animale. Aşa spun ambulanţierii din Suceava că au fost trimişi în misiuni. Iar printre ei, a fost şi Cristian Stupiuc. Cu o experinţă de 25 de ani în Serviciul de Ambulanţă, bărbatul de 53 de ani a luptat ca un erou. Din prima linie, cu mâinile goale, i-a salvat pe alţii cu preţul propriei vieţi.
Înca din urmă cu aproape 2 săptămâni, bărbatul a stat acasă în autoizolare și asta pentru că apăruseră deja primele cazuri de coronavirusla Suceava. Săptămâna trecută, mai exact luni, a fost testat iar două zile mai târziu a venit rezultatul, era pozitiv la Covid-19. A ales să se trateze acasă pentru că îi era frică de spitalul despre care știa deja că este un focar de infecție.
Fiica lui a sunat la 112, însă nicio ambulanță nu era disponibilă
Pentru că nu avea altă boală, a crezut că organismul îi va rezista în lupta cu coronavirusul. Locuia singur, dar a preferat să se trateze acasă. Ieri, a început să se simtă rău. Iar în ultimele ore de viaţă, a vorbit cu fiica lui la telefon. Chiar ea a sunat la 112.
Chiş Constantin, preşedinte Federaţia Naţională Ambulanţa - Fiica dânsului a sunat la ambulanţă, menţionând că este un pacient care este confirmat cu coronavirus, fără să spună că e vorba de colegul de la ambulanţă. La momentul respectiv nu era niciun echipaj disponibil, nicio ambulanţă care să poată răspundă chemării.
Peste o oră, tânăra a chemat ajutoare pentru a doua oară. Şi abia când ar fi spus că tatăl ei este ambulanţier, un echipaj a răspuns solicitării. Doar că atunci când au ajuns nu au mai putut face nimic pentru colegul lor.
Cristian Stupiuc s-ar fi infectat chiar în timpul unei misiuni de salvare. Colega lui de echipaj, testată şi ea pozitiv, spune că au fost nevoiţi să preia un pacient care se simţea rău, dar care nu a recunoscut că ar fi călătorit în străinătate.
Discuție reporter - Ionela Zofotă, colega de tură a ambulanțierului
Reporter: Cât aţi stat cu respectivul în maşină?
Ionela Zofotă: Păi am stat, cât i-am făcut electrocardiogramă, cât i-am făcut monitorizare.
Ambulanţierii ar fi aflat din presă că pacientul pe care l-au dus la spital fusese testat pozitiv. Iar când au cerut să fie testaţi.
Ionela Zofotă, colega de tură a ambulanțierului - Conducerea a spus că atât timp cât nu avem simptome, nici nu avem de ce să fim testaţi.
Moartea bărbatului a şocat întreg Serviciul de Ambulanţă din Suceava
Angajaţii fac dezvăluiri cutremurătoare despre modul în care au fost trimişi să preia pacienţii bolnavi.
"Am avut echipamente rele, care se rup. A trebuit să improvizăm cu saci de gunoi, cu bandă", a mărturisit un cadru medical.
Alexandru Lăzăreanu, director SAJ Suceava - Foarte mulţi s-au putut îmbolnăvi în cele 4, 6. 7 ore în care stăteau cu bolnavul în maşină aşteptând în curtea spitalului.
Chiş Constantin, preşedinte Federaţia Naţională Ambulanţa - L-am întrebat pe domnul manager: Aveţi tot ceea ce vă trebuie? Întotdeauna mi s-a spus că au tot ce le trebuie.
La ora 12, timp de un minut, sirenele ambulanţelor din întreaga ţară au răsunat în semn de omagiu.
Alis Grasu, managerul Ambulanţei Bucureşti-Ilfov - Cei care răspund de 114 ani prezent la toate urgiile şi urgenţele prin care a trecut şi trece acest popor sunt astăzi în doliu. Salvarea nu plânge, salvarea nu are vreme de plâns! Salvarea trebuie să lupte cu acest duşman nevăzut.
699 de cadre medicale din România sunt infectate cu noul coronavirus.