Se măresc amenzile pentru cei care fac zgomot la bloc
S-a terminat cu petrecerile la bloc, adică muzică tare şi vecini gălăgioşi. Cel puţin dacă nu vreţi să plătiţi amenzi cât două salarii medii. În curând, sancţiunile cresc până la 6000 de lei. În plus, petrecăreţii de serviciu pot fi trimişi la muncă în folosul comunităţii.
De Corina Matlinschi la 20.01.2020, 20:42S-a terminat cu petrecerile la bloc, adică muzică tare şi vecini gălăgioşi. Cel puţin dacă nu vreţi să plătiţi amenzi cât două salarii medii. În curând, sancţiunile cresc până la 6000 de lei. În plus, petrecăreţii de serviciu pot fi trimişi la muncă în folosul comunităţii. Noua lege ar putea declanşa şi un război în instanţe. Teoretic, poliţistul trebuie să stabilească dacă a fost afectat confortul locatarilor. Doar că agenţii nu au aparatură, iar legea nu stabileşte exact numărul de decibeli maxim admis.
Uşor, uşor, astfel de petreceri ar putea să fie date uitării, dacă vecinii nu sunt înţelegători. Orice apel la 112 poate însemna mii de lei amendă sau ore de muncă în folosul comunităţii.
Amenzile cresc considerabil, mai ales dacă vorbim despre mai multe drumuri făcute de poliţişti, la aceeaşi adresă, în 24 de ore. Dacă până acum, suma maximă era de până la 1.500 de lei, noile sancţiuni ajung până la 6.000 de lei sau până la 150 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Ele se aplică dacă plângerile se fac la prânz, între orele 13-14, şi în intervalul zece seara - opt dimineaţa.
Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române: Există şi posibilitatea ca poliţiştii să aplice un avertisment, dacă persoanele reclamate nu aveau muzica chiar atât de tare, nu au reuşit să aprecieze volumul sau nu era într-adevăr o situaţie de deranjat ordinea publică. Dacă persoana din interiorul locuinţei nu cooperează, poliţiştii fac demersuri pentru identificare, invitarea ei la secţia de poliţie şi luarea măsurilor legale
E dificil să-ţi împaci toţi vecinii, spun mulţi români.
Cei amendaţi ar putea umple sălile de judecată pentru că legea nu stabileşte clar ce înseamnă "zgomot de intensitate mare".
Adrian Cuculis, avocat: Legea nu ne vorbeşte despre anumiţi decibeli pe care noi să-i folosim în imobil, motiv pentru care nici poliţiştii nu pot să măsoare decibelii. De aceea spun că vom avea o practică neunitară. Unele instanţe pot să constate că simpla constatare a poliţiştilor nu e suficientă, în condiţiile în care nu există şi un mijloc tehnic care să constate efectiv că s-au depăşit anumiţi decibeli
La finalul anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat cererea venită de la o altă instanţă din ţară de a dezbate şi de a stabili intensitatea permisă prin lege. Chiar şi aşa, de pe 27 ianuarie noile contravenţii intră în vigoare.