Ancheta în cazul adăpostului improvizat pentru câini din Bucureşti a îngrozit autorităţile
Secolul 21, Bucureşti. Capitală Europeană. Într-un container plin cu gunoaie, zac zeci de cadavre arse ale unor câini maidanezi. Mirosul înfiorător i-a făcut pe oamenii din zonă să sune la Poliţie. Se întâmpla pe data de 5 ianuarie.
De Redactia Observator la 11.01.2021, 12:00- Proprietarii unui adăpost pentru câini din Bucureşti s-ar fi folosit de patrupede pentru a face bani.
Tudor Ionescu, activist de mediu: "O doamnă care a venit să dea de mâncare câinilor care erau aici, prin jur, a văzut fum. Începuseră, de luni seară, să omoare câinii de aici şi să le dea foc."
Odată confirmate temerile oamenilor, zeci de maşini cu poliţişti, inspectori ai Gărzii de Mediu şi medici veterinari au împânzit locul. Au găsit cadavrele animalelor într-un adăpost improvizat, dar şi foarte mulţi căţei încă în viaţă.
Diana Sarca, Poliţia Capitalei: "Au fost identificaţi în adăpost peste 100 de câini ţinuţi în condiţii improprii, unii dintre ei având diverse leziuni. Aveau microcipuri şi urmează să fie identificaţi proprietarii."
Adăpostul a fost construit de un bărbat şi o femeie care ar fi făcut bani de pe urma câinilor. Animalele le-ar fi luat din adăposturi publice sau de pe stradă şi, pentru îngrijirea lor, cereau donaţii pe reţelele sociale.
Tudor Ionescu, activist de mediu: "Este un instrument al mafiei câinilor din România. Banii aceştia nu se regăsesc niciodată în bunăstarea animalelor."
Câinii care nu supravieţuiau foamei sau frigului erau arşi într-un container plin de gunoaie. Ceilalţi erau vânduţi în străinătate.
Tudor Ionescu, activist de mediu: "Sunt câini trimişi la export, fără forme legale. Foarte puţini ajung, într-adevăr, într-o familie."
Acuzaţiile sunt susţinute şi de oamenii din zonă care au reclamat situaţia pe reţelele sociale. Suspecţii au fost duşi, aseară, la audieri.
Proprietarii adăpostului sunt suspectaţi de ucidere fără drept a animalelor, cruzime şi înşelăciune. Niciunul nu a fost pus, până acum, sub acuzare. Şi, după descoperirea macabră, problemele lor nu se încheie aici. Investigaţii fac şi inspectorii de mediu.
Viorel Tufeanu, Garda Naţională de Mediu: "Există impact asupra mediului şi prejudicii cauzate de utilizatorul acelui spaţiu."
Între timp, cei 108 căței salvați au fost relocați și vor fi îngrijiți în centrele ASPA. Este prima acţiune de acest fel de la modificarea legii şi de la înfiinţarea sturcturii de Poliţie pentru protecţia animalelor. Paradoxal, deşi pentru un post la Poliţia Animalelor sunt deja 26 de candidaţi înscrişi, veterinarii nu fac coadă să li se alăture. 42 de medici veterinari ar fi trebuit să fie deja transferaţi la această structură de la ANSVSA, dar numai 17 dintre ai au acceptat, până acum, detaşarea.