Managerii unor spitale din România vor să facă angajări pe perioadă limitată
Medicii îşi prezintă demisiile pe bandă rulantă, iar conducerile spitalelor din toată ţara nu ştiu ce să mai facă pentru a asigura - în continuare - tratarea pacienţilor! Unii manageri au ales să facă angajări pe o perioadă limitată. Dar tot nu reuşesc să acopere zecile de locuri rămase vacante.
De Redactia Observator la 02.04.2020, 00:09- Managerii unor spitale din România vor să facă angajări pe perioadă limitată
- Decizia, luată din cauza lipsei de personal
Medicii îşi prezintă demisiile pe bandă rulantă, iar conducerile spitalelor din toată ţara nu ştiu ce să mai facă pentru a asigura - în continuare - tratarea pacienţilor! Unii manageri au ales să facă angajări pe o perioadă limitată. Dar tot nu reuşesc să acopere zecile de locuri rămase vacante. Cel mai grav este în spitalele în care există un singur medic pe o specialitate, dar şi acela a decis că nu e cazul să-şi mai pună viaţa în pericol. De asemenea, există şi unităţi medicale care refuză să preia pacienţi cu coronavirus veniţi din alte regiuni.
În clipa de faţă, sute de cadre medicale au ieşit pozitiv la testele pentru coronavirus. Alte sute demisionează, intră în concediu sau îşi depun dosarele pentru pensionare. În Suceava, primul oraş închis din România, autorităţile fac tot ce pot ca să controleze situaţia.
Ion Lungu, primar Suceava: Am cumpărat un aparat PCR. A ajuns în București, mâine o să ajungă la Suceava, la Spitalul Județean, să facem cât mai multe teste. Testarea în masă înseamnă să facem la 120.000 de oameni.
La Spitalul Judeţean, însă, acuzaţiile curg. Una dintre cele mai citite bloggeriţe din România susţine că socrul ei, internat la Suceava, nu primeşte tratamentul esenţial pentru a rămâne în viaţă.
Prințesa Urbană: Din seara de luni până azi noapte la unu sau două când l-a văzut un medic nu a fost consultat, nu i s-a luat glicemia, nu a primit insulină, nu a făcut dializă... Înţeleg că a primit paracetamol, dar asta e cam tot, toată asistenţa pe care a primit-o. În contextul în care el este insulino-dependent, nu vede foarte bine, nu se poate deplasa singur... Nu e vorba doar despre el. Este suspect de covid, are simptomele cu pricina, însă nu a fost testat şi nici nu cred că va fi testat.
La Rădăuţi, lucrurile stau un pic mai bine, chiar dacă singurul medic infecţionist şi-a luat concediu. Până acum, niciun cadru medical nu s-a îmbolnăvit.
Traian Andronachi, manager Spitalul Municipal Rădăuți: Spitalul Municipal Rădăuţi joacă în scenariul filmului Sparta. Un Spital Municipal de 460 de paturi trebuie să ţină piept unui întreg judeţ. Până în momentul de faţă am primit ajutor de la statul român 25 de măscuţe şi 30 de combinezoane. În condiţiile în care, în fiecare zi, avem minim 150 de persoane care trebuie să fie îmbrăcate precum cosmonauţii. Dar în Spitalul Rădăuţi nu există nimeni care să nu aibă mască, mănuşi, vizieră, halat. Ieri, de exemplu, 600 de combinezoane am scos din magazie.
Spitalul de Suport din Orăştie se confruntă cu o mare problemă. Singurul medic anestezist de acolo şi-a dat demisia.
Graziela Achim, manager Orăștie: Are probleme personale care o împiedică să continuie în situația asta de risc. Are un copil de care trebuie să aibă grijă și nu are sprijinul nimănui. Copilul are probleme de sănătate.
Spitalul Judeţean Deva, unde urmau să nască mamele testate pozitiv la COVID-19, e în carantină pentru următoarele două săptămâni. Însă managerul susţine că situaţia este sub control.
La Spitalul Municipal Făgăraş, însă, medicii refuză să acorde suport. Aceştia spun că - astfel - virusul va fi introdus într-o comunitate unde nu există niciun caz de COVID-19.