Angajaţii din spitale care iau şpagă sau vorbesc urât bolnavilor, vânaţi de "pacienţii sub acoperire"
Avem prima mărturie a pacientului sub acoperire, care a demascat o asistentă din Bucureşti care a cerut mită. Însă metoda aleasă de Ministerul Sănătăţii, pentru eliminarea şpăgii şi pentru a aduce o schimbare în comportamentul cadrelor medicale, a fost contestată.
De Redactia Observator la 17.07.2019, 20:20Avem prima mărturie a pacientului sub acoperire, care a demascat o asistentă din Bucureşti care a cerut mită. Însă metoda aleasă de Ministerul Sănătăţii, pentru eliminarea şpăgii şi pentru a aduce o schimbare în comportamentul cadrelor medicale, a fost contestată. Sindicatele vorbesc despre o operatiune ilegală. Ministerul însă dă asigurări că totul e legal şi moral. Are şi un proiect-pilot pe care-l aplică deja la Spitalul Fundeni, unde medicii s-au angajat în scris să nu ia bani pentru operaţii.
Pacientul sub acoperire, care nu a putut să-şi divulge identitatea, spune că "am aşteptat o oră, fără să fiu băgată în seamă, după o oră mi-au spus că dacă dau o taxă în plus, pe lângă taxa de 150 de lei, mă vor ajuta să decurgă lucrurile mult mai uşor! Asistenta mi-a spus de această taxă".
Este pacientul "acoperit" din spitalul românesc.
După ce a plătit o taxă ilegală de 300 de lei a primit, în 30 de minute, fişa medicală pentru permisul de conducere. Asistenta care a impus tariful a demisionat, imediat ce ministrul Sănătăţii a anunţat conducerea spitalului că a existat această situaţie.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Nu este vorba de înregistrări video, audio, cum s-a spus, nu, nici vorbă! Este vorba de constatarea unei probleme pe care o aducem la cunoştinţă conducerii unităţii sanitare
În replică, sindicatele din Sănătate s-au revoltat şi au lansat o petiţie online. Cer o reacţie promptă a Colegiului Medicilor.
Gheorghe Borcean, preşedinte Colegiul Medicilor din România: Când cineva care se află în capul sistemului face afirmaţii şi denigrează pe cei care sunt baza sistemului este un lucru care trebuie să dea de gândit. Astăzi ispăşesc pedepse penale aproape 300 de colegi de-ai noştri. Dar sunt 300 din 58 de mii
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Dacă lucrurile se desfăşoară corect, nu ştiu de ce cineva ar putea să fie supărat
Iată ce a surprins astăzi şi o echipă Observator. În faţa secţiei de Chirurgie a unui spital din Bucureşti, tarifele se ştiu clar printre aparţinători.
Nu este prima măsură prin care şefii din Sănătate încearcă să limiteze neregulile din unităţile sanitare. O altfel de măsură este chestionarul de feedback al pacientului, aici însă rezultatele nu au fost pe măsura aşteptărilor.
Ultima monitorizare de pe site-ul Ministerului Sănătăţii arată că, deşi în luna aprilie au fost întrebaţi peste 18 mii de pacienţi dacă au dat sau nu şpagă în spitale, doar peste 500 de pacienţi au răspuns da.
Iar ministrul Sănătăţii s-a plâns de mai multe ori că încă sunt medici care iau mită, deşi salariile au crescut.
De exemplu, un medic primar care în 2017 avea un salariu de bază de 3900 de lei, acum câştigă lunar 9100 de lei.