Angajații ISU Dobrogea şi cei din subunităţile de intervenţie, reinstruiți începând de vineri, după tragedia de la Constanța
Începând din 19 februarie, pompierii din întreaga ţară încep un program de reinstruire. O veste bună într-adevăr, dar, care, din păcate, vine târziu - după moartea unui om. Vă reamintim, marţi o femeie din Constanţa, prinsă într-un apartament în flăcări, a căzut de la etajul şase, în timp ce încerca să se salveze din foc. Victima a murit.
De Redactia Observator la 19.02.2021, 14:15- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Ancheta privind intervenţia la incendiu scoate acum la iveală minciuni în lanţ. Vorbim despre primul raport după această intervenţie, care arată că echipajul care ar fi putut să o salveze pe femeie nici măcar nu fusese alertat atunci când victima cădea în gol, deşi iniţial s-a spus că autospeciala cu scară a ajuns la două minute după ce femeia se prăbuşise de la balcon.
Raed Arafat, şeful DSU: "Faptul că s-a trimis acolo o echipă înseamnă că ne-am sesizat că ceva n-a mers corect. Nu comentez imagini, colegii de la IGSU vor iesi cu rezultatele lor."
Sancțiuni la nivelul ISU Constanța
În urma controlului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă şi sancţiuni disciplinare.
Astfel, conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a dispus efectuarea cercetării disciplinare prealabile a trei ofițeri cu funcții de conducere de la nivelul ISU Constanța, precum și sancționarea disciplinară a patru subofițeri, după controlul efectuat la ISU Constanța.
În cazul celor trei ofițeri, gravitatea faptelor săvârșite impune aplicarea unor sancțiuni mai aspre, în corelare cu disfuncțiile create în activitatea instituției. Doi dintre ofițerii în cauză aveau atribuții directe în menținerea în stare de operativitate a tehnicii din dotare.
Sancțiuni vor fi aplicat și personalului operativ cu atribuții de gestionare a apelurilor de urgență și de coordonare a resurselor alocate intervenției, personal din dispeceratul ISU Constanța și din cadrul Detașamentului de Pompieri Palas-Constanța.
Personalul din dispeceratul ISU Dobrogea, reinstruit după tragedia de la Constanța
Personalul din Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, dar şi cel din subunităţile de intervenţie ale instituţiei va fi reinstruit începând de vineri, a anunţat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Anamaria Stoica. Ea a precizat că este vorba de aproximativ 800 de persoane care vor face această reinstruire.
"Începând cu aceată dimineaţă de la ora 8.30, personalul din dispeceratul ISU a fost reinstrit cu privire la sistemul aplicabil în domeniul de competenţă. Totodată aceste reinstruiri urmează să aibă loc în zilele următoare şi în dispeceratele din cadrul celorlalte subunităţi din cadrul ISU Dobrogea al judeţului Constanţa, iar ulterior vor avea loc reinstruiri cu oameni din operativ, din subunităţile de intervenţie privind procedurile operaţionale în cazul situaţiilor de urgenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, AnaMaria Stoica.
Întrebat câţi oameni vor fi reinstruiţi, purtătorul de cuvânt a răspuns: “ISU Dobrogea are 954 de angajaţi din care 800 de oameni lucrează în operativ. Aşadar, aproximativ 800 de oameni urmează să fie reinstruiţi. Facem menţiunea că personalul inspectoratului era instruit periodic, că această reinstruire care practic se reaplică de astăzi este ca urmare a ordinului inspectorului general. (...) Aceştia sunt instruiţi lunar, iar colegii din operativ, pompierii, care intervin zilnic în domeniul situaţiilor de urgenţă fac antrenamente zilnice atunci când nu au intervenţii la diverse cazuri”.
Noi imagini din timpul intervenţiei dezastruoase de la Constanța
Intervenţia dezastruoasă de la incendiul din Constanţa a fost filmată pas cu pas, iar reporterii Observator au obţinut imaginile. Filmul întregii tragedii scoate la iveală lipsa totală de profesionalism, dar şi dezinteresul celor care, în caz de catastrofă, ar trebui să ne salveze.
Femeia e târâtă de mâini şi de picioare, soţul ei e lăsat singur şi dezorientat deşi putea fi intoxicat cu fum, iar pompierii se învârt pe loc. Reprezentanţii ISU o ţin pe a lor: s-a intervenit la secundă. Vă avertizăm însă că imaginile au puternic impact emoţional.
Pe imaginile filmate de martori se vede clar cum toţi salvatorii ajunşi la incendiu sunt doar spectatori. Singurul mod în care înceracă să o ajute pe femeie e...un sfat.