Antena Meniu Search
x

Video Noi imagini de la intervenţia dezastruoasă de la Constanţa: Salvatorii, lipsă totală de profesionalism. Au bătut pasul pe loc în momente cruciale

Intervenţia dezastruoasă de la incendiul din Constanţa a fost filmată pas cu pas, iar reporterii Observator au obţinut imaginile. Filmul întregii tragedii scoate la iveală lipsa totală de profesionalism, dar şi dezinteresul celor care, în caz de catastrofă, ar trebui să ne salveze.

de Redactia Observator

la 18.02.2021, 19:41

Vezi și

Femeia e târâtă de mâini şi de picioare, soţul ei e lăsat singur şi dezorientat deşi putea fi intoxicat cu fum, iar pompierii se învârt pe loc. Reprezentanţii ISU o ţin pe a lor: s-a intervenit la secundă. Vă avertizăm însă că imaginile au puternic impact emoţional.

Pe imaginile filmate de martori se vede clar cum toţi salvatorii ajunşi la incendiu sunt doar spectatori. Singurul mod în care înceracă să o ajute pe femeie e...un sfat.

Puţin a lipsit ca femeia să nu cadă pe unul dintre jandarmi. Primul care se duce lângă victimă e soţul ei, în timp ce pompieri, paramedici şi jadarmi par suprinşi de deznodămntul tragic. Şi asta deşi ei le au văzut teoretic pe toate şi tot teoretic sunt pregătiţi pentru orice catastrofă.

Au stat şi s-au uitat la ea

Dumitru Stoica, soţul femeii decedate: „Au stat şi se uitau la ea. Şi întindeau furtunuri”.

De aici scenele halucinante se ţin lanţ. Un paramedic îi cere unui angajat ISU să-l ajute să mute trupul femeii. Fără să verifice dacă are semne vitale, fără să o resusciteze, o apucă de mâini şi de picioare ca pe o păpuşă din cârpe.

Nici vorbă de guler cervical sau de targă pentru transport. Femeia e târâtă pe jos. Din concediu, purtătorul de cuvânt al ISU Doborgea explică pentru Observator acţiunea pompieristică.

Ana Maria Stoica, ISU Dobrogea: “Să ia targa ar fi însemnat un timp suplimentar, iar în acele momente, orice secundă, orice minut, erau vitale”.

Au bătut pasul pe loc

Că secundele sunt vitale nu par să o ştie toţi salvatorii. În timpul intervenţiei, pompierii bat pasul pe loc.

Când păreau că s-au lansat, mai mulţi pompieri din detaşament fac cale întoarsă.

Între timp, victima este din nou cărată dintr-un loc în altul.

Ana Maria Stoica , ISU Dobrogea: “Exista riscul ca în orice moment din cauza incendiului să cadă din tâmplaria PVC elemente din constructia blocului sau chiar sticla din cauza temperaturii inalte a focului astfel au transportat-o pe aceasta de îndată într-o zonă de siguranţă”.

Soţul femeii asistă înmărmurit la toată intervenţia. Nimeni nu-l bagă în seamă deşi el însuşi este o victimă a incendiului. Ieşise singur cu doar câteva clipe înainte din apartamentul în flăcări. Potrivit procedurilor, ar fi trebuit preluat de echipe şi cuplat la oxigen. Omul de învârte dezorientat. Strigă la pompieri să-şi facă, totuşi, treaba.

Dumitru Stoica, soţul femeii decedate: „N-au dat drumul la apă vreo 20 de minute, 25 de minute. Eu le-am spus de 4 ori, le-am spus la 5 minute, nu spuneam în 5 secunde daţi drumul la apă, daţi drumul la apă!”

Imagini noi de la locul tragediei

Imaginiele suprinse de o cameră de luat vederi a unui magazin şi obţinute în exclusivitate de observator surprind fiecare pas greşit al salvatorilor.

În tot acest timp, focul arde şi nu s-a aruncat încă nicio găleată de apă. Nici furtunurile nu sunt instalate decât foarte târziu. Iar când minunea de întâmplă totuşi, pompierul se înţepeneşte la uşa blocului.

Urmează sosirea triumfală a maşinii cu scară care nu mai poate salva pe nimeni, poate doar să ajute la localizarea incendiului. Soţul femeii asistă neputincios la intervenţia ratată.

Dumitru Stoica, soţul femeii decedate: „Ce intervenţie a fost, n-a fost nicio intervenţie. Uitaţi-vă pe filmări că ei au stins focul, s-au apucat când deja nu mai ardea. Au lăsat să ardă până când nu a mai fost foc, atunci au intrat”.

Incompetenţă şi indiferenţă

Tudor Ciuhodaru, medic de urgenţă: „Din toate punctele de vedere, pot vorbi de incompetenţă şi indiferenţă aceste lucruri trebuia ştiute, exersate. Evident că pacientul trebuie evacuat din zonă, dar ştim dintotdeauna că în niciun caz nu trebuie făcut flexie la 90 de grade cu un pacient căzut de la înălţime. Poţi să salvezi un astfel de pacient, poate reuşesc manevrele de rersuscitare”.

Distrus, soţul femeii îşi aşteaptă acum fiicele din alte ţări pentru înmormântare. E decis sa depună plângere împortiva pompierilor mai ales că vecinii îi cer deja despăgubiri.

Dumitru Stoica, soţul femeii decedate: „E vorba nu numai de moartea soţiei. E vorba şi de paguba de acolo, ăştia deja au venit cu pretenţii. Sunt sume colosale. Eu n-am cum să plătesc banii ăştia pentru că ei au lăsat să ardă tot. Şi sus şi jos”.

Iar de la Bucureşti, rudele nu pot primi prea multă consolare. Răspunsul e acelaşi ca după fiecare tragedie: se fac anchete.

Raed Arafat: „S-a minţit sau nu acolo, dacă totul era perfect nu era trimisă de către IGSU o echipă. Nu, nu comentez imagini, colegii de la IGSU vor ieşi astăzi cu rezultatele lor..”.

Şi totuşi ceva s-a schimbat. Seara trecută, tot în Constanţa, pompierii au luat autoscara pentru intervenţii la înălţime pentru a stinge un incendiu... la subsolul unui bloc. Ar fi poate comic dacă nu ar fi atât de dramatic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Noi imagini de la intervenţia dezastruoasă de la Constanţa: Salvatorii, lipsă totală de profesionalism. Au bătut pasul pe loc în momente cruciale