Apa tămăduitoare din arteziana de la Oşorhei nu este potabilă, dar bihorenii nu iau în seamă avertismentele
"Apa vie" din izvoarele despre care bihorenii - şi nu numai - cred că au proprietăţi tămăduitoare nu este bună de băut. O analiză a acestor ape din Bihor a dezvăluit faptul că face mai mult rău decât bine.
De Redactia Observator la 24.01.2020, 16:58- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
"Apa vie" din izvoarele despre care bihorenii - şi nu numai - cred că au proprietăţi tămăduitoare nu este bună de băut. O analiză a acestor ape din Bihor a dezvăluit faptul că face mai mult rău decât bine.
Şi asta pentru că are prea mult amoniu şi o cantitate peste limită de nitraţi şi nitriţi! Specialiştii spun că, odată acumulate în corp, aceaste substanţe pot ucide.
Ţîrţ Dorel - purtator de cuvant DSP Bihor: Au fost identificate recent 3 arteziene, surse publice de apa, care nu sunt conforme, care au parametrii modificaţi. Apa respectivă nu este considerată potabilă. Consumul apei care nu este potabilă predispune la imbolnaviri in ceea ce priveste aparatul digestiv, inimii si rinichilor. Apa care nu este potabila poate fi folosita doar pentru spalarea rufelor si igiena corporala.
Obişnuiţi de generaţii cu apa tămăduitoare, bihorenii nu cred în autorităţi şi nici în rezultatele analizelor de laborator.
Localnic: Niciodată nu am simţit bând apă chiar pe stomacul gol, nici acuma, ştiu eu. Să ai ceva dureri abdominale. Niciodată nimic. Deci nu ştiu analizele astea cum sunt făcute. Nu cred.
Gligor Ioan -vice-primar comuna Osorhei: Noi am instalat indicatoare prin care am atentionat ca nu este apa potabila, dar va spun din experienta ca am intalnit acolo om de 80 de ani care spune ca duce apa de acolo de 50 de ani. Oamenii nu tin cont de ce am scris noi acolo si iau apa in continuare.
În aceeaşi categorie de ape nepotabile intră şi cele de la Săcădat. Apa de aici este mult mai dură decât cea de la Oşorhei, iar conţinutul de amoniu depăşeşte de 15 ori limita admisă.
Semn clar că apa este poluată. Nici aici, însă, oamenii nu vor să renunţe la "apa vie".
Apa neconformă poate pune în pericol sănătatea populaţiei. Consumul constant de amoniu, nitriţi şi nitraţi poate duce - în timp - la îmbolnăviri digestive, alergii şi boli respiratorii.