Aparatele de aer condiţionat, bombe cu microbi extrem de periculoşi
Se apropie sezonul cald, aşa că aparatele de aer condiţionat vor fi o necesitate în casele noastre! Însă, dacă nu sunt curăţate regulat şi folosite corect, se transformă într-o bombă cu microbi extrem de periculoşi, avertizează medicii. Cu atât mai mult dacă sunt utilizate în exces.
De Redactia Observator la 24.05.2019, 17:23Se apropie sezonul cald, aşa că aparatele de aer condiţionat vor fi o necesitate în casele noastre! Însă, dacă nu sunt curăţate regulat şi folosite corect, se transformă într-o bombă cu microbi extrem de periculoşi, avertizează medicii. Cu atât mai mult dacă sunt utilizate în exces şi la temperaturi joase.
10 minute care ne pot scuti de multe boli. Însă prea puţini fac asta. Acest domn recunoaşte că, de şase ani de când a instalat aerul condiţionat, nu l-a curăţat niciodată.
Aparatele de aer condiţionat se pot umple rapid de microbi şi bacterii
Marcel Curiman, director tehnic: Filtrele de praf, pe care efectiv le scoatem şi în momentul în care le punem înapoi, ar trebui să arate aşa! Deci nu gri, cenuşiu, aşa cum arată un aparat după o anumită perioadă de folosinţă
Dacă nu sunt curăţate periodic, aparatele de aer condiţionat menţin concentraţia de poluanţi din încăpere şi împrăştie bacterii, virusuri şi mucegai. Specialiştii recomandă ca în casă să existe încă un rând de filtre care să fie înlocuite.
Marcel Curiman, director tehnic: Dacă aş avea două rânduri de filtre, l-aş lua din dulap filtrul pe care îl am, l-aş pune înapoi şi aş reporni aparatul, dar după ce m-am asigurat că partea superioară a aparatului nu e plină de praf
Pentru dezumidificare, aparatul depune particule de apă într-un vaporizator, care, dacă nu este golit, devine pepinieră de microbi.
Marcel Curiman, director tehnic: S-ar putea ca azi să fie cald, l-am pornit, a mers o oră şi să mai am nevoie de el peste o lună. Ei bine în acea perioadă acea apă va rămâne acolo cu mucegai
Şi astfel se strâng bacterii periculoase, care, odată intrate în plămâni, declanşează boli grave.
Virgil Musta, medic primar Boli Infecţioase: Cel mai frecvent sunt infecţii de căi respiratorii, de la angilă la bronşite şi pneumonii în care primele semne sunt tusea, febra, expertoraţie sau eliminarea de secreţii din cavitatea bucală
Pentru a vă asigura că aerul conditionat, indiferent că îl folosiţi acasă, la serviciu sau în maşina nu vă pune în pericol sănătatea, respectaţi următoarele reguli: pastraţi filtrele acestuia curate şi înlocuiţi-le periodic, menţineţi temperatura camerei între 21 şi 25º C şi nu depozitaţi niciodată lângă aerul condiţionat substanţe chimice.
Şi, dacă nu vă descurcaţi, există firme specializate care se pot ocupa de curăţarea aparatelor de aer condiţionat. Aceste firme folosesc substanţe speciale şi spray-uri care pot fi pulverizate şi în interiorul unităţilor sau în radiatoare, pentru o curăţare şi dezinfectare eficientă. Un astfel de serviciu costă în jur de 200 de lei, iar dacă e nevoie şi de o încărcare cu freon, factura ajunge la 400 de lei.