Aplicaţia care poate salva vieţi pe litoral, lansată de Asociaţia Scafandrilor şi Salvamarilor
O aplicaţie lansată de Asociaţia Scafandrilor şi a Salvamarilor din România ne poate salva viaţa, dacă suntem turişti pe litoral. Odată instalată pe telefonul mobil, ne localizează şi ne trimite informaţii despre pericolele de la malul mării: curenţi puternici sau valuri înalte.
De Redactia Observator la 19.07.2019, 21:06O aplicaţie lansată de Asociaţia Scafandrilor şi a Salvamarilor din România ne poate salva viaţa, dacă suntem turişti pe litoral. Odată instalată pe telefonul mobil, ne localizează şi ne trimite informaţii despre pericolele de la malul mării: curenţi puternici sau valuri înalte. Putem primi inclusiv alerte meteo.
"Aplicaţia a văzut acum că sunt localizat în Constanţa. Prezintă foarte simplu steagurile şi foarte clar semnificaţia lor", spune salvamarul care prezintă aplicaţia.
Această aplicaţie arată şi temperatura, viteza vântului, înălţimea valurilor, starea mării, iar turiştii spun că "este foarte bună să ştim dacă putem să venim la plajă".
Sau dacă ne putem arunca în valuri, ar spune alţii.
Pericole de înec pot fi semnalate prin SEA STATUS. Aplicaţia gratuită este de astăzi un sprijin pentru salvamari, dar şi pentru turiştii care se află la mare.
Salvamarii transmit în timp real informaţii despre steagurile arborate pe plajă, despre curenţi, valuri şi pericole pentru înotători, iar turiştii află dacă e permis înotul sau dacă soarele este prea puternic pentru a mai rămâne pe plajă.
Mihai Bocai, director companie care a lansat aplicaţia: Aplicaţia funcţionează dacă permiteţi accesul în aplicaţie pentru geolocare, ea îşi dă singură seama pe ce plajă sunteţi şi vă oferă informaţii despre plaja respectivă. De sezonul viitor vom avea functionalităţi prin care părinţii îşi pot monitoriza copiii pe o rază aşa încât să nu îi mai piardă
Odată localizat prin aplicaţie, turistul află şi dacă plaja pe care se află este supravegheată de salvamari. Prin aplicaţie, turiştii pot apela şi numărul de urgenţă 112 dacă sunt martorii unui incident care necesită intervenţia salvamarilor, a echipajelor SMURD sau a scafandrilor.
Gabi Culea, şeful Serviciului de Salvamari Constanţa: Pe această aplicaţie o să mai găseacă turistul câteva sfaturi legate de felul cum ar putea acţiona ei să salveze pe cineva
Gabriel Bălan, preşedintele Asociaţiei Scafandrilor Constanţa: Aici să ştiţi că nu avem probleme cu copiii, cât avem cu adulţii
Aplicaţia a fost realizată de Asociaţia Scafandrilor şi a Salvamarilor din România, din fonduri proprii.
37 de turişti s-au înecat anul trecut pe litoral, iar cinci şi-au pierdut viaţa de la începutul acestui sezon. Aplicaţia va funcţiona deocamdată doar în Constanţa şi Mamaia, iar de anul viitor va acoperi tot litoralul.