Aproape 40.000 de copii diagnosticaţi cu Covid-19 în România. Prima etapă de vaccinare pentru cei sub 16 ani, abia în toamnă
În camerele de gardă ale spitalelor ajung mai mulţi copii suspecţi de infecţie cu noul coronavirus. Iar, conform medicilor, explicaţia e simplă. De sărbători, oamenii au uitat de reguli. Aşa că a crescut incidenţa inclusiv printre cei mici.
De Ema Schweninger la 11.01.2021, 20:58- Aproape 40.000 de copii diagnosticaţi cu Covid-19 în România
- 10 copii infectaţi zilnic
- Studii pentru vaccinarea copiilor
Situaţia e cu atât mai gravă cu cât încă nu există vaccin pentru ei. Cel mai devreme, cei sub 16 ani ar putea fi vaccinaţi în toamnă.
E doar unul din cei peste 38 de mii de copii diagnosticaţi cu COVID-19 în ţara noastră. Cei mai mulţi au făcut forme uşoare ale bolii, dar 11 au pierdut lupta cu virusul. Alarmant e că numărul copiilor bolnavi creşte de la o zi la alta. În compartimentul de primiri urgenţe al Institutului pentru Sănătatea Mamei şi Copilului vin zilnic 60 de pacienţi. Mulţi sunt supecţi că sunt infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.
„Cam trei sferturi dintre pacienţi fie că au coriză fie că au tuse, fie au dureri abdominale, greţuri, vărsături şi atunci trebuie să ne gândim şi la infecţia cu SARS-CoV-2”, a declarat medicul Gabriela Bar.
10 copii infectaţi zilnic
Toţi sunt testaţi, iar în jur de 10 au rezultat pozitiv în fiecare zi. Proprii părinţi sunt o posibilă sursă de risc pentru copii. Iar când se vor redeschide şcolile, la fel vor fi şi dascălii. Tocmai de aceea, medicii fac apel la aceştia să se vaccineze.
„Pandemia se comportă ca un uriaş incendiu la scară globală. Am chemat pompierii, tot corpul medical şi oamenii de ştiinţă din toată lumea. Bun, au început sa stropească, să stingă acest foc. Dacă nu-l stingem până la capăt şi rămâne jar sub ce am stins, va apărea o noua izbucnire. O să tot avem valuri - 2,3,4, samd, în cazul în care nu vor fi suficient de mulţi vaccinaţi sau cu anticorpi de la boală”, a declarat Mihai Craiu, medic pediatru.
Studii pentru vaccinarea copiilor
Cele două vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană nu se administrează copiilor sub 16 ani. Compania Pfizer are în derulare studii care să arate dacă serul este eficient şi pentru cei cu vârste între 12 şi 16 ani. Iar Moderna, pentru cei între 12 şi 18 ani.
De altfel, medicii spun că ţinerea sub control a pandemiei e importantă chiar şi pentru psihicul adolescenţilor blocaţi de luni de zile în şcoala online.
„Noi, ca toti urgentişti pediatri, am început sa vedem din ce în ce mai frecvent adolescenţi cu idei de suicid, depresie. Acest stat acasă şi această distanţă, lipsa colegilor şi a interacţiunilor umane au efecte absolut impresionante”, mai spune Craiu.
Însă pentru a ajunge la un punct final al pandemiei, ar trebui ca măcar 70% din populaţie să se vaccineze.