Aronia, fructul care ține doctorul departe
Plantaţiile de aronia sunt tot mai apreciate de cultivatorii din România. Fructele dulci-acrişoare, asemănătoare coacăzelor, sunt uşor de recoltat, iar arborii s-au adaptat repede la solul din ţara noastră. Deşi multă lume nu a auzit încă de aronia, fructele sunt binecunoscute de oamenii de ştiinţă.
De Redactia Observator la 09.08.2019, 21:34Plantaţiile de aronia sunt tot mai apreciate de cultivatorii din România. Fructele dulci-acrişoare, asemănătoare coacăzelor, sunt uşor de recoltat, iar arborii s-au adaptat repede la solul din ţara noastră. Deşi multă lume nu a auzit încă de aronia, fructele sunt binecunoscute de oamenii de ştiinţă. Sunt recomandate în dietele pentru diabetici şi sunt considerate super-alimente.
Cu cinci ani în urmă, nici măcar Alexandru Simion nu auzise de aronia. Petrolistul devenit agricultor avea însă un teren disponibil şi a început să se intereseze ce ar putea cultiva.
Arborii de aronia cresc pe coasta de est a Americii de Nord, dar s-au adaptat bine şi la solul românesc. Cu 1.000 de pomi plantaţi, antreprenorul vinde acum suficient de multe fructe pentru a-şi acoperi costurile şi scoate şi un mic profit. Aronia rămâne, însă, un fruct puţin cunoscut.
Studiile au arătat că 200 de mililitri de suc de aronia pe zi ajută la scăderea glicemiei în cazul diabeticilor. Fructul este bogat şi în vitamine.
Ionuț Ignat, medic nutriționist: Avem o prezenţă de vitamina C de 35 la sută din doza zilnică recomandată doar într-o sută de grame
Aronia a fost studiată inclusiv de cosmonauţii sovietici, în anii '70, ca potenţială gustare în spaţiu. Beneficiile sunt multiple, spun experţii.
Ionuț Ignat, medic nutriționist: Câteva studii foarte, foarte interesante, clinice, realizate au demonstrat că fructele de aronia asistă chiar şi odată ce este declanşat cancerul, în cazul cancerului esofagian sau în cazul cancerului de colon. Ca şi nivel de prevenţie, asistă în toate tipurile de cancer
Un kilogram de aronia se vinde cu 10 lei. Fructele pot fi mâncate proaspete, dar pot fi transformate şi în sirop, dulceţuri sau chiar în vin.