În casa în care Arsenie Boca a trăit în ultimii 12 ani de viaţă nu are voie să intre nimeni
La marginea unei păduri, în Sinaia, într-o casă de 800 de metri pătraţi, Arsenie Boca şi-a trăit ultimii ani din viaţă! Însă foarte puţină lume ştie asta. Nici măcar oamenii locului habar n-au că Sfântul Ardealului s-a stins acolo. Măicuţele care i-au stat alături au decis că locuinţa părintelui nu trebuie să fie vizitată de nimeni. Şi aşa a rămas, de aproape 3 decenii.
De Redactia Observator la 23.01.2017, 17:11La marginea unei păduri, în Sinaia, într-o casă de 800 de metri pătraţi, Arsenie Boca şi-a trăit ultimii ani din viaţă! Însă foarte puţină lume ştie asta. Nici măcar oamenii locului habar n-au că Sfântul Ardealului s-a stins acolo. Măicuţele care i-au stat alături au decis că locuinţa părintelui nu trebuie să fie vizitată de nimeni. Şi aşa a rămas, de aproape 3 decenii.
-Aceasta este casa în care şi-a petrecut ultimii ani din viaţă părintele?
-Da. Aici.
-Aici?
-În casa asta.
-Presupun că nu e voie înăuntru?
-Nu, nu se vizitează.
Doar de la balcon, o măicuţă ne dă câteva informaţii. Dincolo de poarta de lemn sculptată, niciun străin nu poate trece. Locul e păstrat cu sfinţenie.
La Sinaia, Arsenie Boca şi-a petrecut ultimele clipe din viaţă. Iar măicuţele care i-au fost alături au decis să păstreze confidenţialitatea. Aşa se face că nici măcar feţele bisericeşti nu au voie în interior.
-Lucrurile părintelui sunt păstrate intacte înăutru?
-Da.
Chiar dacă Sfântul Ardealului nu se mai află acolo de aproape trei decenii. Construcţia, însă, a început în anul 1968, pe când de jur împrejur era numai pădure deasă.
Casa are 800 de metri pătraţi şi a fost renovată împreună cu măicuţele de la mănăstirea Prislop. Până şi poarta, gardul, sunt toate concepute după planurile părintelui. Zidurile casei adăpostesc atelierul de lucru, cel de pictură, biblioteca şi toate lucrurile care i-au aparţinut celui care este considerat părintele Ardealului.
-Casa asta veche a fost cumpărată de nişte măicuţe de când eram eu copil. Aici este locul în care a murit părintele Arsenie Boca.
Domnul Cristian este o excepţie. Mulţi dintre localnici nu ştiu ce este dincolo de garduri.
Părintele Arsenie Boca a murit pe 28 noiembrie 1989, la 79 de ani, şi a fost înmormântat la mânăstirea Prislop, loc devenit acum de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioşi.