Un artist plastic şi-a amenajat propriul sat cu locuinţe vechi de sute de ani
Într-un loc din inima Transilvaniei, satul autentic românesc a fost reînviat de ! I-a luat un deceniu ca să adune şi să reclădească nişte case vechi de sute de ani, pe care le-a dus bucată cu bucată din comunele aflate în zonă.
De Redactia Observator la 29.11.2019, 17:01Într-un loc din inima Transilvaniei, satul autentic românesc a fost reînviat de ! I-a luat un deceniu ca să adune şi să reclădească nişte case vechi de sute de ani, pe care le-a dus bucată cu bucată din comunele aflate în zonă. Artistul bihorean nu se va opri aici, mai ales că satul - devenit un muzeu în aer liber - are deja vizitatori.
Satul tradiţional românesc desprins din poveştile copilăriei noastre a prins viaţă în inima Transilvainiei, la marginea Orăştiei.
Acolo, casele vechi de sute de ani din lemn şi piatră, cu acoperiş din paie sau din stuf, care stau răsfirate pe dealuri te duc într-un timp al străbunicilor.
Acest petec de istorie a fost redat cu ajutorul unui artist plastic. Rând pe rând, acesta a reclădit case vechi, aduse bucată cu bucată din diferite sate.
Mircea Zdrenghea, proprietar sat: Le-am luat , le-am adus şi le-am restaurat şi le-am pus şi le-am incercat sa le pun in valoare. Am adus in jur de şapte case şi o biserica şi vrem să le însufleţimn şi să intrăm în circuitul turistic al muzeelor in aer liber din zona.
Prima construcţie a fost biserica din piatră. Apoi, în jurul ei, au fost readuse la viaţă şi casele străvechi. Satul este, de fapt, un muzeu în aer liber. Deşi încă nu a fost terminat, a devenit deja paradisul tinerilor proaspăt căsătoriţi, care îşi imortalizează dragostea prin fotografii.
Mircea Zdrenghea, proprietar sat: Încercăm să mai facem un han cu mâncare tradiţională românească şi să le mobilăm în stilul care a fost. Avem foarte mulţi miri mirese care vin şi se fotografiază. Cea mai veche casa este de la 1720 de la Bătrâna adusa si pusa in valoare.
Nu doar vechimea şi frumuseţea rustică dau valoare caselor, ci şi povestea din spatele lor. În unele au stat veterani de război, iar în altele.
Satul-muzeu va fi gata abia peste doi ani. Proprietarul acestuia vrea să amenajeze şi un amfiteatru, cu o scenă în aer liber, destinat unor evenimente culturale, inclusiv festivaluri internaționale.