Mesaje contradictorii pentru artiști, de la Ministerul Muncii
Plata şomajului tehnic încinge spiritele în administrațiile locale, după ce reprezentanţii guvernului una au spus şi alta au făcut. La începutul stării de urgenţă, reprezentanţii Ministerului Muncii au anunţat instituţiile de cultură din subordinea primăriilor că angajaţii lor au dreptul la şomaj tehnic subvenţionat. O lună mai târziu, s-au răzgândit. Primăriile care au încasat deja banii guvernamentali trebuie să îi dea înapoi. Iar celelalte nu au decât să bage mâna mai adânc în bugetul local pentru a suporta salariile şi contribuţiile miilor de artişti.
De Redactia Observator la 24.05.2020, 18:14- Răspunsuri contradictorii de la Ministerul Muncii
- Artiștii au pierderi uriașe în ultimele luni
Sunt aproape două luni de când artiştii ansamblului folcloric Maria Tănase nu au mai urcat pe scenă. Spectacolele anulate de la intrarea în vigoare a stării de urgenţă le-au adus pierderi de aproape 40.000 de lei. Aflată în dificultate, instituţia a cerut Ministerului Muncii un punct de vedere: au sau nu dreptul artiştii angajaţi în structurile subordonate primăriei să primească șomaj tehnic subvenţionat? Răspunsul a venit negru pe alb:
Sofia Costescu, reprezentant Ansamblul Maria Tănase - Apreciem că, în calitatea sa de angajator, Ansamblul folcloric Maria Tănase este eligibil pentru a apela la şomaj tehnic pentru salariaţi a cărui activitate a fost sistată pe perioada de urgenţă.
Contabilii instituţiei, dar şi cei de la Filarmonică, de la Opera Română sau de la Teatrul pentru Copii şi Tineret au urmat procedura legală şi au depus documentele la AJOFM ca să deconteze salariile plătite în timpul stării de urgenţă. Toate bune şi frumoase, până când, o lună mai tarziu.
Mihail Genoiu, primarul Craiovei - Acelaşi minister, Ministerul Muncii, ne-a trimis de data aceasta o adresă în care spune că nu sunt eligibile instituţiile bugetare, deci instituţiile de cultură din subordinea autorităţilor publice locale. Practic sunt două adrese de la acelaşi minister care dau rezoluţii total diferite. Se bat cap în cap.
Mai mult, măsura nu a fost aceeaşi peste tot.
Mihail Genoiu, primarul Craiovei - Paradoxul în toată această problemă apare de la faptul că sunt localităţi, sunt oraşe care au primit aceşti bani.
Peste 700 de mii de lei trebuie plătiţi acum din bugetul oraşului pentru cei aproape 350 de angajaţi ai instituţiilor culturale craiovene. Am cerut şi noi lămuriri la minister.
"Apreciem că se impune existenţa unor limitări sau întreruperi a activităţilor socioeconomice, cu efect pe termen lung asupra angajaţilor, situaţie care, în opinia noastră, nu este opozabilă instituţiilor publice ale căror bugete de venituri şi cheltuieli sunt aprobate, iar cheltuielile de personal-drepturile salariale aferente locurilor de muncă pentru personalul din sectorul bugetar sunt oricum bugetate"
Rezultatul interpelării a fost că statul cere banii guvernamentali înapoi din localităţile în care autorităţile locale au reuşit deja să deconteze salariile angajaţilor instituţiilor de cultură.
Reprezentanţii Ministerului Muncii au refuzat să răspundă la întrebarea de ce unele instituţii bugetare au primit bani iar altele nu.