Artiştii Teatrului Odeon pregătesc spectacole, dar nu pot şti când le vor prezenta
Arta este un sacrificiu. În timp ce se caută soluții pentru sprijinirea economiei, se fac strategii și se platesc salarii pentru angajații industriilor și ai HORECA, mii de artiști au rămas pur și simplu fără loc de muncă și fără venituri. Iar cei care încă mai au finanțare trăiesc frustrarea faptului că nu pot apărea în fața publicului. Este și cazul artiștilor de la Teatrul Odeon din București, o instituție care ar putea funcţiona pentru că există soluții tehnice.
De Mihaela Călin la 13.07.2020, 02:11- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Teatrul Odeon are o sală unică în Europa.
- Cristian Șofron: Nu orice teatru are spectacole pe care le poate prezenta în aer liber.
Teatrul Odeon are norocul să îşi desfasoarea activitatea într-o sala foarte frumoasă din Bucureşti, care se găseşte intr-o cladire specială, o cladire unică în Europa. Cei care vin la spectacole în această sală pot privi şi cerul în acelaşi timp, pentru că tavanul sălii este unul culisant.
Cu toate acestea, am găsit Teatrul Odeon cu ușile închise. Artiștii nu s-au oprit din lucru, dar trăiesc frustrarea că nu mai au pentru cine să joace.
(Cristian Șofron, directorul Teatrului Odeon): Noi repetăm, pregătim spectacole. In zilele urmatoare vom avea o premiera cu spectacolul Kilometrul zero.
(Reporter): În ce fel va avea loc aceasta premieră?
(Cristian Șofron): Da, aici ar putea fi chiar o gluma. Noi vom pregati niste spectacole minunate, dar de prezentat publicului nu stim cand le vom putea prezenta.
Odată cu relaxarea măsurilor, spectacolele în aer liber au fost permise, evident cu respectarea distanțării sociale. Din păcate, teatrul nu poate primi public, deși Sala Majestic se transforma practic într-un amfiteatru.
Cristian Șofron, directorul Teatrului Odeon: Este singura sala din Europa care are aceasta posibilitate. De ce nu jucăm? Mi-e greu să vă spun. Din păcate până acum nu am primit niciun răspuns.
Soluția ca tot teatrul să se mute afară poate părea una bună, dar nu este cea mai fericită. Și o spun oamenii care sunt obișnuiți cu un standard foarte ridicat al actului artistic, cu multe piese în palmares, premiate în țară, dar și în străinătate. Compromisul este foarte dureros pentru artiști.
Cristian Șofron, directorul Teatrului Odeon: Nu orice teatru are spectacole pe care le poate prezenta în aer liber. În afara faptului că Sali in aer liber sunt foarte putine in Bucuresti, dotarea lor este foarte precara, nu exista un plan de fapt al jucatului in aer liber.
Ce se va întâmpla însă cu teatrele din România este greu de imaginat în acest moment. Este posibil ca foarte multă vreme de aici înainte să nu putem vedea spectacole așa cum eram obișnuiți pentru că nimeni nu poate spune cum s-ar putea face asta în condiții de siguranță.
(Reporter): Aveti în acest moment un set de reguli clare despre care sa stiti, nu de acum, ci din tomna, ca daca le aplicati, va puteti relua activitatea?
(Cristian Șofron, directorul Teatrului Odeon): Da, avem. Managerul este responsabil.