Instituțiile statului, pline de oameni la intrarea în starea de alertă
A fost aglomeraţie ca-n vremurile bune în prima zi în care instituţiile statului s-au deschis. Sute de oameni din toată ţara au luat drumul caselor de pensii imediat ce au scăpat de restricţii.
De Redactia Observator la 18.05.2020, 20:22- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Specialiștii consideră că 80% dintre problemele oamenilor pot fi rezolvate și de la distanță.
- În sediile multor instituții, distanțarea socială s-a făcut cu mare dificultate.
Cei mai mulţi s-au expus pericolelor fără să aibă probleme urgente de rezolvat. În unele locuri, doar jandarmii au putut să-i ţină departe pe oameni, unii de ceilalţi.
Sute de pensionari care au scăpat de restricțiile de circulație își riscă sănătatea ca să-şi plătească datoriile la Casa de Ajutor Reciproc. Oamenii nu se gândesc la virus, ci să nu rămână în urmă cu ratele.
Georgeta Buliga, administrator Casa de Ajutor Reciproc: Eu nu pot să-i spun: "Nu veni!". A fost o persoană care a stat trei ore să i se opereze pe carnet. El are opţiunea să achite până la sfârşitul programului în conturi.
Aglomeraţie a fost şi la Casa de Pensii. Alți oameni în vârstă, alte treburi ce nu pot fi amânate.
La Casa de Pensii din Constanţa, jandarmii încearcă să le explice celor care au venit aici că trebuie să păstreze distanţa, însă odată ce ajung la intrare, oamenii uită complet de această regulă.
Tot Casa de Pensii, dar la Iași. Coada de oameni e atât de mare încât înconjoară clădirea.
Pe măsură ce se apropie de intrare, oamenii uită de distanţare socială, stau aproape lipiţi unii de ceilalţi, în speranţa că asta-i va face să intre mai repede să-şi rezolve problemele.
Problemele pentru care înfruntă pericolul sunt diverse. Unii solicită ajutor de înmormântare, alţii vor să depună actele de pensionare.
Maria Andronache, director executiv Casa de Pensii Iași: Cred că peste 80% din persoanele care stau la rând la Casa de Pensii nu au probleme urgente. Cei mai mulţi voiau să ştie când vor îndeplini condiţia de pensie, chiar dacă asta se va întâmpla în iunie, iulie, septembrie, octombrie. Doreau să obţină informaţia astăzi, pe loc.
La Casa de Pensii din Braşov, a fost pus lacătul pe poartă cu o oră înainte să se încheie programul. Erau deja prea mulți oameni înăuntru.
Delia Târcolea, Casa de Pensii Braşov: E dreptul lor să vină să întrebe. Ca principiu, toate deciziile de pensie au fost comunicate prin poştă, în ideea ca persoanele să nu vină să întrebe care este stadiul.
În Târgu-Jiu, oamenii au stat în ploaie pentru permise și înmatriculări. Nici vorbă de distanţă socială nici aici. Cererile şi le-au completat unii pe spatele celorlalţi.
Este ora 10 şi deja în continuare peste 50 de oameni sunt aşezaţi la coadă în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Gorj şi aşteaptă să ridice cazierul. În instituţie are voie o singură persoană.
La Craiova, a fost la fel.
Peste două ore este timpul de aşteptare la Biroul Serviciului Rutier din Craiova. Oamenii spun că nu s-au putut programa online şi au venit aici pentru urgenţe. În momentul de faţă, coada este atât de mare încât oamenii s-au aşezat să aştepte inclusiv în stradă.
Reprezentanţii instituţiilor spun că cele mai multe probleme pot fi rezolvate prin telefon, email sau poştă şi îi sfătuiesc pe oameni să meargă la ghişeu doar dacă au treburi urgente ce nu pot fi rezolvate altfel.