Asistentă din București, imobilizată după ce a căzut pe holurile unui spital
Destin tragic pentru o salvatoare din Bucureşti. După 42 de ani de muncă, asistenta de la una dintre cele mai mari maternităţi din Capitală a rămas imobilizată în urma unei căzături pe holurile spitalului. Femeia susţine că podeaua fusese proaspăt spălată, dar avertizarea că există pericol de alunecare nu era afişată nicăieri.
De Redactia Observator la 22.11.2019, 10:50Destin tragic pentru o salvatoare din Bucureşti. După 42 de ani de muncă, asistenta de la una dintre cele mai mari maternităţi din Capitală a rămas imobilizată în urma unei căzături pe holurile spitalului. Femeia susţine că podeaua fusese proaspăt spălată, dar avertizarea că există pericol de alunecare nu era afişată nicăieri. Mai mult, asistenta reclamă acum că spitalul nu o bagă în seamă de luni de zile și că ar fi fost chiar îndemnată de o altă asistentă să-și schimbe delcarația, pentru a spune că nu s-a accidentat în timpul programului.
O zi obișnuită la muncă a însemnat începutul calvarului, în urmă cu un an, pentru o asistentă medicală cu zeci de ani de experiență. Femeia a alunecat pe o podea proaspat spălată în spitalul în care lucra. Ea spune că niciun indicator nu a averizat-o asupra pericolului, lucru confirmat şi de ancheta inspectorilor teritoriali de muncă.
După două zile de investigații și două spitale vizitate, femeia a primit verdictul.
MARIA LUNGANA, fostă asistentă - Îmi pare rău, doamna asistenta, aveți fractură de coloană toracala. Mă gândeam că o să rămân paralizată. A două zi dimineață când să cobor din pat nu mai puteam să mai merg, de la mijloc în jos eram așa amorțită
Asistenta a stat imobilizată la pat 70 de zile
Pe lângă trauma suferită și lunile de imobilizare la pat, femeia în vârstă de 69 de ani îi acuză pe reprezentanții spitalului de nepăsare și, mai mult decât atât, spune că la un moment dat o altă angajată a spitalului ar fi încercat să o influențeze să-și schimbe declarația.
ADRIAN CUCULIS, avocat - Ce ni se pare ingrijoartor, deși s-a constatat accident de muncă, spitalul refuză plata oricărei sume de bani. Dintr o persoană care era energică, o asistență care se ocupă în primul rând de îngrijirea pacienților, a ajuns să fie o persoană care abia se mișcă. Toate lucrurile astea trebuie cuantificate prin prisma unor daune morale.
Într-un răspuns scris pentru redacția Obseravator, reprezentanții spitalului susțin că și-au făcut datoria legală față de fosta angajată, plătindu-i salariul pe perioada concediului medical de 270 de zile. De asemenea, aceștia declară că la scurt timp după încheierea concediului, femeia și-ar fi dat demisia. Totodată, ei neagă ferm existența oricărei intervenții din partea angajaților spitalului, pentru o posibilă influențare a declarației fostei asistente.
Reacţia spitalului - Respingem categoric orice speculație referitoare la vreo intervenție a personalului medical asupra asistentei în sensul modificării declarațiilor acesteia și a influențării anchetei. Nu se cunosc detalii despre vreo discuție ulterioară a asistentei sau a fiului acesteia cu managerul spitalului, dat fiind că, între timp, acesta a fost schimbat. Lungana Maria a beneficiat de concediu medical, fiind remunerată de spital, potrivit legislației în vigoare. Pe 07.08.2019, Lungana Maria a cerut conducerii spitalului încetarea contractului de muncă, cu acordul părților, solicitare care i-a fost aprobată