Asistenţi lăsaţi în voia sorții cu tot cu bolnavii de care au grijă, în Gorj: "Ce să faci din 500 de lei?"
În prag de iarnă, sute de asistenţi personali au fost lăsaţi în voia sorţii, cu tot cu bolnavii de care au grijă. În Gorj, primăriile au terminat deja banii destinaţi persoanelor cu handicap. Restanţele ajung, în unele cazuri, la aproape două luni, timp în care oamenii nu au primit bani nici măcar pentru medicamente.
De Diana Speretoiu la 30.11.2020, 10:46- Oamenii se plâng că nu au încasat nici salariul, nici stimulentul de risc, în valoare de 2.500 de lei, promis de stat şi persoanelor cu dizabilităţi pentru cele două luni de stare de urgenţă.
În localitatea Roşia de Amaradia, 57 de asistenţi ai persoanelor cu handicap aşteaptă să îşi primească indemnizaţiile. În această lună, n-au încasat niciun leu. Nici salariul, nici stimulentul de risc, în valoare de 2.500 de lei, promis de stat şi persoanelor cu dizabilităţi pentru cele două luni de stare de urgenţă.
Elena Seceleanu, asistent persoană cu handicap: "N-am primit banii şi ne promite mereu că o să ne dea şi nu ni-i dă. Ne-a promis că ne mai dă şi un ajutor de la stat, cu Covidul ăsta, ne-au dat înştiinşări şi degeaba".
Doamna Elena este asistent personal pentru fiul ei care a rămas paralizat în urma unei injecţii, când era bebeluş.
În fiecare an, când se apropie sărbătorile de iarnă ştie că se termină şi banii în vistieria Primăriei.
Elena Seceleanu, asistent persoană cu handicap: "E foarte greu, să ştiţi. După ce sunt o nimica toată, uitaţi, un bolnav atât de rău cu 500 de lei pe lună. Ce faci din 500 de lei?"
Dacă până anul trecut, Primăriile primeau de la centru 90% din sumele destinate asistenților persoanelor cu handicap, acum primesc doar 60%. Restul, trebuie să adauge din bugetul local. Edilii se plâng că această cheltuială e prea mare pentru bugetele și-așa diminuate de pandemie.
Liviu Cotojman, primar Roșia de Amaradia: "Cred că nu e zi să nu primesc cel puţin 10 telefoane. Telefoane în ideea de a întreba: Domnule primar, mai ştiţi ceva? Când o să vină?"
Altă localitate, aceeași situație. Banii sunt insuficienți, iar 90 de asistenți personali riscă să nu încaseze nimic luna viitoare.
Ion Stamatoiu, primar Scoarța: "Primăria achită, aşa este şi raportul, 40% din valoarea acestor finanţări. Noi doar pentru luna decembrie vom avea nevoie de ceva bani, noi am solicitat. Nu putem să-i lăsăm să sufere".
Probleme sunt în tot județul. Ca să le poată da banii persoanelor cu handicap, înainte de Crăciun, primăriile au nevoie de cel puțin zece milioane de lei.