Autorităţile, fără soluţii în criza gunoaielor care ne-ar putea aduce amenzi record
România se scufundă într-o mare de gunoaie! Avem gropi de deşeuri pline până la refuz ori care stau să se umple în curând. Ne ameninţă focare de infecţie care ne poluează pământul, aerul şi apa, spre care autorităţile privesc incapabile să ia măsuri. Ne ameninţă şi amenzi europene uriaşe.
De Laurenţiu Rădulescu la 22.01.2020, 21:37România se scufundă într-o mare de gunoaie! Avem gropi de deşeuri pline până la refuz ori care stau să se umple în curând. Ne ameninţă focare de infecţie care ne poluează pământul, aerul şi apa, spre care autorităţile privesc incapabile să ia măsuri. Ne ameninţă şi amenzi europene uriaşe. Iată cum au devenit câmpurile de la marginea oraşelor gropi ilegale de gunoi.
Pe un munte de gunoaie urcăm la nici 10 kilometri de Bucureşti, la ieşirea din comuna Tunari. Un focar de infecţie răsărit pe câmp, lângă o proprietate privată.
Deşeurile zac de luni întregi sub ochii autorităţilor, care ridică din umeri când le cerem explicaţii.
Privat sau nu, Primăria are obligaţia să ia măsuri. Aici, însă, nu găsim pe nimeni. Lăsăm în urmă peisajul dezolant, doar ca să dăm peste un altul.
Aşa arată centura Capitalei în apropiere de Glina. Peste tot doar bucăţi de plastic, carton. În mod normal toate acestea pot fi reciclate.
Ilie Ciuclea, vicepreşedinte Asociaţia Română pentru Managementul Deşeurilor: Bucureştiul produce aproximativ 3.500-4 mii de tone de deşeuri pe zi. Capacităţile de depozitare nu depăşesc 50 la sută. Unde merge gunoiul? Este o enigmă
O enigmă care sufocă Bucureştiul, ne otrăveşte solul cu substanţe toxice şi aerul cu gaze nocive. Capitala produce zilnic aproape patru mii de tone de deşeuri. Nu poate depozita mai mult de 3 mii, în condiţiile în care gropile de gunoi de la Glina şi Vidra nu funcţionează din cauza lipsei autorizaţiilor de mediu, iar cea de la Chiajna e aproape de capacitatea maximă.
Pentru că suntem la un pas de dezastru ecologic, Comisia Europeană va sancţiona România.
Costel Alexe, ministrul Mediului: La nivel de Bucureşti avem o procedură de infrigement pe aceste gropi
În ţară, situaţia este şi mai gravă. Firme obscure de salubritate încasează sume uriaşe de bani de la statul român - teoretic pentru reciclare. Practic...
În timp ce ne facem că reciclăm, ţara se scufundă în gunoaie. În Mehedinţi, procurorii au descoperit că doar anul trecut statul a fost prejudiciat cu 5,5 milioane de euro de către mai multe societăţi, care au decontat aceste sume pretinzând că reciclează deşeuri
Lipsa infrastructurii se vede cel mai bine pe străzile oraşelor.
La marginea Clujului, la Pata Rât, autorităţile amână de 10 ani să deschidă un depozit care să înlocuiască a doua cea mai mare groapă de gunoi din ţară. 40 de tone de deşeuri ajung zilnic pe rampele temporare construite, spun ecologiştii, pe un teren aflat în pantă.
Adrian Dohotaru, ecologist: În noul sistem de management al deşeurilor care nu funcţionează s-au investit peste 100 de milioane de euro. Avem depozite temporare neconforme şi un depozit care s-a închis, dar care poate polua în continuare