Pregătiri pentru marele cutremur, doar pe hârtie. În cazul unui seism tip 1977, mii de oameni ar muri în București
În timp ce autorităţile se pregătesc de marele cutremur, doar în teorie, realitatea e cruntă. Cei care locuiesc în blocuri cu bulină încă aşteaptă consolidarea
De Redactia Observator la 04.02.2018, 00:23În timp ce autorităţile se pregătesc de marele cutremur, doar în teorie, realitatea e cruntă. Cei care locuiesc în blocuri cu bulină încă aşteaptă consolidarea imobilelor. Un pericol iminent există doar pe hârtie. În Bucureşti, din aproape 200 de blocuri care se pot prăbuşi oricând, doar puţin peste 30 au intrat în programul de consolidare.
Gabriela Ştefănescu are 90 de ani, iar de şase decenii locuieşte într-un bloc de pe strada Tunari. Îşi aminteşte perfect toate cutremurele mari.
În 1993, blocul a fost expertizat şi încadrat în clasa de urgenţă doi. Conform normelor de atunci, clădirea trebuia reabilitată în cel mult cinci ani. Au trecut 25, iar imobilul se degradează văzând cu ochii. În ultima perioadă, geamurile unor apartamente s-au spart inexplicabil.
Este spaima cu care trăiesc în fiecare zi toţi locatarii.
Expertiza din 1993 nu mai este valabilă. Pentru a se vorbi despre reabilitare, studiul trebuie refăcut.
Abia după ce echipa Observator s-a interesat de soarta imobilului, reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 au mers să vadă documentele. Şi au transmis că vor păstra legătura cu asociaţia de proprietari.
Până la reabilitare mai e cale lungă. Prioritate au imobilele încadrate în clasa I de risc seismic, dacă sunt pericol public, dar doar în limita fondurilor disponibile. În Bucureşti, aproape 180 de clădiri prezintă risc iminent de prăbuşire, şi peste 300 sunt încadrate în alte clase de risc şi trebuie reabilitate urgent.
În cazul unui cutremur precum cel din 1977, mii de oameni ar muri în Capitală.