Avocatul Poporului, îngrijorat de copiii trimişi la cerşit de către părinţi
Îngrijorat de situația copiilor din România, Avocatul Poporului a decis să se implice mult mai serios! Aşa că s-a autosesizat, pentru a putea începe anchetele necesare. Instituţia se va concentra asupra dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică a copiilor şi tinerilor.
De Redactia Observator la 30.03.2017, 17:02Îngrijorat de situația copiilor din România, Avocatul Poporului a decis să se implice mult mai serios! Aşa că s-a autosesizat, pentru a putea începe anchetele necesare. Instituţia se va concentra asupra dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică a copiilor şi tinerilor.
-I-a dat viaţă şi o scoţi de acum înainte pe stradă? O laşi aşa... a nimănui?
La finalul lunii ianuarie, imaginile cu o fetiţă de 7 ani din Paşcani, obligată de părinţi să cerşească, a stârnit un val de revoltă. Altfel, însă, fraţii ei mai mici nu ar fi avut ce să mănânce.
-Ar trebui să nu-i mai lase să cerşească, că stau în frig şi îngheaţă.
Astăzi, Avocatul Poporului a intervenit, pentru ca fenomenul copiilor exploataţi prin cerşetorie să fie eradicat.
"Îngrijorat de situația copiilor din România, Avocatul Poporului, care s-a sesizat din oficiu, va efectua o serie de anchete, analize, demersuri la autorități/ instituții și va întocmi un Raport special cu privire la situația copiilor din România."
Raportul va fi înaintat autorităţilor pentru a modifica legislaţia cu privire la "dezvoltarea copilului din punct de vedere fizic, emoțional, intelectual". Asta, după ce presa şi organizațiile non-guvernamentale sau instituțiile internaționale au tras semnale despre situații alarmante. De exemplu, peste 47% din copiii români trăiesc în familii cu o situație materială dezastruoasă. Iar în mediul rural, un copil din 10 merge la culcare flămând. (ilustrat cu carton
Conform statisticilor oficiale, peste 85.000 de copii din România au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
-Viaţă chinuită! Foarte, foarte chinuită sunt!
Şi ea şi cei trei copiii pe care îi creşte singură cu câţiva lei, alocaţiile celor mici. Soţul a părăsit-o pentru... sora ei. Dar cei care suferă cei mai mult sunt copiii. Ei sunt printre cei care se culcă nemâncaţi. Au fost şi cazuri în care copiii au fost lăsaţi gaj pentru datoriile copiilor. Sunt şi minori care pleacă de acasă din cauza sărăciei. Şi lipsa medicamentelor dar şi a vaccinurilor îi afectează pe minori.
În anul 2016, la Telefonul Copilului 116 111 s-au înregistrat 4.565 de situații de abuz asupra copiilor, abuz de tip bullying, violență în familie și discriminare. Comparativ cu anul precedent, creșterea numărului cazurilor de abuz asupra copiilor este de 45,24%.
SURSA: Comunicat de presă)
Circa 42% dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeți funcțional, adică nu înţeleg ceea ce citesc.