Băile Olăneşti, între lux şi paragină. Bazinul public stă închis, turiştii au acces cu cartela la ape minerale
Avem ape termale, dar nu ştim să le exploatăm şi nici să le promovăm. În România anului 2018, într-una dintre cele mai cunoscute staţiuni balneare de la noi, există piscine fără apă. Vorbim despre Băile Olăneşti, oraşul în care luxul se întâlneşte cu paragina.
De Redactia Observator la 22.08.2018, 23:56Avem ape termale, dar nu ştim să le exploatăm şi nici să le promovăm. În România anului 2018, într-una dintre cele mai cunoscute staţiuni balneare de la noi, există piscine fără apă. Vorbim despre Băile Olăneşti, oraşul în care luxul se întâlneşte cu paragina. Staţiunea stă pe resurse inestimabile, plimbate, în ultimii ani, de la un afacerist local la altul. Iar, până şi robinetele cu apă minerală funcţionează contra cost. În lipsa investiţiilor de la stat, turiştii se descurcă aşa cum pot. De exemplu, fac plajă printre buruieni şi gunoaie. Primăria este neputincioasă în faţa privaţilor, o recunoaşte chiar edilul staţiunii.
Pe vremuri, cu greu mai găseai un loc liber la Băile Olăneşti. Chiar şi familia Ceauşescu avea, aici, o vilă de protocol. Acum, pe drumul către staţiune, rar vezi trecând câte o maşină. Deşi numărul turiştilor a crescut în ultimii trei ani, staţiunea nu se umple niciodată.
Şi totuşi, investitorii au venit aici, au ridicat pensiuni şi hoteluri. Aşa au apărut centre de tratament de patru stele, cu piscine şi spa-uri comparabile cu cele de peste hotare.
La intrare, staţiunea Băile Olăneşti pare un mic paradis. Pe măsură ce descoperi staţiunea, însă, te loveşti de neajunsurile tipic româneşti. Într-un hotel de sindicat, o echipă de control de la Ministerul Turismului a descoperit că turiştii erau cazaţi într-o clădire ce ar fi trebuit să stea închisă. Majoritatea pensionari, veniţi aici prin Casa de Pensii, oamenii nu au ştiut cui să se plângă.
De ape minerale, turiştii se plâng că nu pot beneficia nici în restul staţiunii, decât cu plată. Din peste 30 de izvoare, 14 sunt exploatate de o firmă privată, iar restul stau închise.
Firma restricţionează apa minerală în şase din cele 14 izvoare pe care le are în concesiune. Funcţionează doar pe bază de cartelă. Cartelă care se obţine doar la centrele de tratament din staţiune, la recomandarea medicului.
Peste 3 milioane de euro au investit în staţiune autorităţile, în urmă cu opt ani. Au construit şi inaugurat cu mare fast, în centrul Olăneştiului, un centru balnear. Aici, oamenii s-au bucurat de servicii ieftine pentru scurt timp. Din 2016, bazinul stă gol, cu lacătul pe uşă.
Sonda e singura care poate extrage apa din sol ca să alimenteze bazinul construit şi abandonat, dar e deţinută de o firmă privată care nu se înţelege cu primăria.
VASILE SORIN VASILACHE, primar Băile Olăneşti:
Nici nu ne-a înstrăinat-o nouă, nici nu ne-a vândut-o. I-am făcut ofertă să o închiriez pe 5 ani de zile, cu o suma de 2,5 miliarde bani vechi. Asta vreţi să daţi la televizor, că cade tencuiala?
Reprezentanţii firmei care deţine sonda ne-au spus că sonda nu se închiriază, doar se vinde. Iar aceasta valorează şase milioane de euro. Bani pe care primăria nu îi are. Cu puţin mai mult interes, staţiunea ar beneficia şi de promovare.
VASILE SORIN VASILACHE, primar Băile Olăneşti:
Nu există niciun masterclan, plan concret aplicabil, cui să cer?
BOGDAN TRIF, ministrul Turismului:
Există la minister un masterplan de investitii. Vă spun acum în premieră, de săptămâna viitoare trimitem spre avizare o procedură simplificată astfel că primăriile trebuie să depună doar studii de fezabilitate.
Şi totuşi... chiar ministrul recunoaşte.
BOGDAN TRIF, ministrul Turismului:
Din păcate, nu avem o strategie de promovare a turismului balnear.
Până atunci, bazinul stă închis. Iar la marginea staţiunii, apele minerale curg printre buruieni, gunoaie şi turişti puţini.