Băncile atipice din centrul Braşovului, asemănate cu ghinde sau cârnaţi. Obiectele "misterioase" din curtea Bisericii Negre pun la încercare imaginaţia trecătorilor
Cinci bănci montate în curtea Bisericii Negre stârnesc un val de reacţii printre locuitorii Braşovului. Oamenii spun că seamănă mai degrabă cu cârnaţii, decât cu ce ştiu ei că ar fi piese de mobilier stradal. Artistul se apără şi spune că sunt construcţii moderne care au un avantaj: nu pot fi vandalizate.
De Claudiu Loghin la 23.09.2021, 21:24- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
De la ghinde la cârnaţi. La orice se gândesc cei care trec pe la Biserica Neagră, numai la bănci nu. Obiectele "misterioase" au apărut de o săptămână în centrul Braşovului. "E un obiect care aparţine Bisericii, cred. Ceva de epocă", se miră un trecător, în timp ce un altul povesteşte: "Am vrut să spun că sunt ghinde, dar nu sunt ghinde." În curtea Bisericii Negre au fost amplasate nu mai puţin de cinci astfel de obiecte de mobilier urban. Oficial, ele poartă denumirea de ansamblu de şezut. Însă puţini dintre localnici şi turişti înţeleg forma şi utilitatea lor. "Sinceră să fiu, nu le văd niciun rost", comentează o femeie. Altcineva crede că "nici nu strică, nici nu ajută". Unii ar fi vrut "ceva mai practic. Este doar estetic şi atât". Iar străinii se leagă de "locul prost ales": "Nu le poţi vedea".
Proiect arhitectural inedit, în curtea Bisericii Negre din Braşov
Edilii spun că băncuţele fac parte dintr-un proiect arhitectural de amenajare a curții Bisericii Neagre. "Nu au nevoie de autorizaţie de construire. Ei au cerut un acord de la Direcţia de Cultură, l-au şi obţinut. Noi doar am fost notificaţi cu privire la faptul că se vor executa o serie de lucrări în curtea Bisericii Negre", explică Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Brașov.
"Sculptura aceasta e experimentală în momentul de faţă şi va fi demontată odată cu încheierea acestei etape test. Dacă se va considera oportun la proiectul mare, se vor remonta", spune Johannes Bertleff, responsabil de proiect. Băncile au un întreg concept în spatele. Ni-l explică sculptorul care le-a realiziat. În primul rând, ele nu pot fi vandalizate. "Nu este doar un simplu obiect de lemn sau de beton. Are o formă pe care o consider eu că e o formă sculpturală. Eu nu pot să fac bănci pur şi simplu aşa, în forma pe care o ştim cu toţii", se justifică Virgil Scripcariu, sculptor.
Biserica Neagră este cel mai vizitat obiectiv turistic din Braşov. Doar în luna iulie a avut peste 30 de mii de vizitatori.