Un bărbat din Mureş a suferit primul transplant de inimă din 2019
Miracol pentru un pacient din Mureş. Bărbatul, în vârstă de 39 de ani, avea o afecţiune gravă la inimă şi aştepta şansa la o nouă viaţă de trei ani. Din 2016 se afla pe lista de aşteptare pentru un transplant de cord. Intervenţia a avut loc miercuri şi a fost prima de acest fel, pe 2019.
De Redactia Observator la 21.03.2019, 10:39Miracol pentru un pacient din Mureş şi pentru familia acestuia. Bărbatul, în vârstă de 39 de ani, avea o afecţiune gravă la inimă şi aştepta şansa la o nouă viaţă de trei ani de zile. Din 2016 se afla pe lista de aşteptare pentru un transplant de cord. Intervenţia mult aşteptată a avut loc miercuri şi a fost prima de acest fel, pe 2019.
Însă operaţia s-a efectuat cu un preţ. Viaţa unei tinere de 20 de ani din Bucureşti, care a murit în urma unui accident rutier.
În 2016, bărbatul, tată a doi copii, se afla la muncă în străinătate când s-a îmbolnăvit. O răceală puternică, netratată la timp, i-a afectat inima. S-a întors de urgenţă în ţară, iar diagnosticul a venit ca un trăsnet: o afecţiune foarte gravă, care necesita transplant. De atunci, a început o luptă crâncenă pentru viaţă.
"Era descurajat. Simţea că nu o să mai aibă şanse, dar uitaţi că totuşi Dumnezeu i-a oferit o şansă, a doua şansă" - Maria Buciurcă, mătuşa pacientului
Inima aparţine unei tinere care şi-a pierdut viaţa într-un accident. Familia ei a ales să salveze însă alte vieţi. O echipă de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureş a făcut prelevarea de organe în Bucureşti, la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
"Îi mulţumim acelei fete care i-a dat o a doua şansă la viaţă. Am vrea totuşi să ştim măcar numele mic al fetei ca să ne rugăm pentru ea" - Maria Buciurcă, mătuşa pacientului
Şi tot medicii de la Târgu Mureş au realizat intervenţia chirurgicală. Transplantul de cord a fost un succes.
"Intervenţia a decurs fără probleme. A durat aproximativ patru ore şi jumătate şi în acest moment suntem mulţumiţi atât de rezultat, cât şi de starea clinică a pacientului" - Prof. Dr. Horaţiu Suciu, Şeful Secţiei Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară.
Pacientul a avut mari emoţii. La fel şi familia.
"Vă daţi seama, sunt plină de emoţii şi de speranţă. Mă gândeam că totuşi asta-i ultima speranţă, deci alte şanse nu ar fi avut. Următoarele zile sunt extrem de importante pentru recuperare" - Olga Bardoş, mama pacientului
"Noi aşteptăm ca de aici încolo să se petreacă totul bine" - Dan Bardoş, tatăl pacientului
Acesta este primul transplant de cord din România, pe 2019. Medicii speră să fie urmat şi de altele. Din păcate, în ţară, este criză de donatori de organe. În ultimii ani, numărul acestora a scăzut de aproape cinci ori.