Barza, vestitorul primăverii într-o localitate din Covasna
Se spune că ghioceii sunt vestitorii primăverii! Într-o localitate din Covasna, însă, primăvara vine odată cu berzele. Aici localnicii sunt convinşi că sosirea primei berze înseamnă că sezonul rece s-a încheiat.
De Redactia Observator la 04.03.2020, 17:49- În Covasna sunt peste 250 de cuiburi de berze.
- Iarna, berzele migrează în centrul și sudul Africii.
Se spune că ghioceii sunt vestitorii primăverii. Într-o localitate din Covasna, însă, primăvara vine odată cu berzele. Aici localnicii sunt convinşi că sosirea primei berze înseamnă că sezonul rece s-a încheiat.
An de an, un exemplar vine încă din primele zile ale lui martie şi pregăteşte cuibul pentru perechea lui. Anul acesta, bărzoiul şi-a depăşit propriul record. Aceasta a sosit în Covasna pe 2 martie.
An de an, barza, un mascul tânăr, se ambiţionează să fie primul care soseşte la Bicfalău, Covasna.
Kelemin Laszlo, președinte Asociația Rara Avis: Barza asta în fiecare an vine pe 2-3-4 martie. Deja așteptam să vină.
Localnic: Anul trecut a venit fix pe 8 martie. Când pleacă eu ma gândesc că poate mă ajută Dumnezeu să o văd când se întoarce.
Imediat după ce îşi ia în primire cuibul, bărzoiul începe să pregătească terenul pentru perechea lui. E o muncă grea care durează, de fiecare dată, câteva săptămâni.
Localnic: Mereu vine primul și după vreo două săptămâni vine și al doilea. Bărbatul vine primul să facă cuibul.
Kelemin Laszlo, președinte Asociația Rara Avis: Și asta e o mare bcurie pentru că știm că dacă vine barza înapoi vine și primăvara. Tinerii trebuie să construiască o casă, cuib, și un cuib de barză. Ca să fie construit durează cam o lună. Bărbații vin întâi, ocupă cuiburile și apără.
Specialiştii bănuiesc că bărzoiul nu pleacă atât de departe ca suratele lui şi de aceea ar ajunge atât de repede înapoi în ţară. Iar localnicii s-au învăţat cu el, ba chiar s-au ataşat şi se bucură de prezenţa lui.
În județul Covasna sunt peste 250 de cuiburi de berze în care stau aproximativ 500 de exemplare. În primul an de viaţă, acestea pleacă în ţările calde unde stau trei ani și abia după ce se maturizează încep să vină an de an în România. Pe timp de iarnă, berzele migrează în centrul și sudul Africii, cele mai multe în Sudan.