Bătaia între copii, fenomen alarmant. 250 de apeluri la Telefonul copilului, în fiecare zi
Violenţa în rândul copiilor a ajuns la cifre alarmante! Doar anul trecut, o sută de mii de minori au cerut ajutor la telefonul copilului, adică 250 în fiecare zi. Multe abuzuri se întâmplă chiar în şcoli şi grădiniţe.
De Redactia Observator la 21.02.2019, 23:07Violenţa în rândul copiilor a ajuns la cifre alarmante! Doar anul trecut, o sută de mii de minori au cerut ajutor la telefonul copilului, adică 250 în fiecare zi. Multe abuzuri se întâmplă chiar în şcoli şi grădiniţe.
Ultimul episod brutal a fost filmat în Bucureşti, unde o elevă a fost atacată de o adolescentă, la finalul orelor.
Scenele au fost surprinse de prietenii celor două eleve din București. Scandalul ar fi pornit de la un băiat. Mai întâi, adolescentele s-au contrat pe reţelele de socializare. Şi-au promis "bătaie". Apoi, s-au întâlnit "să clarifice" situaţia, de două ori. Nimeni nu a reacţionat.
"Are câteva zgârieturi. Nu m-am gândit că o să ajungă la aşa un conflict. Sper să nu se mai întâmple.", spene tatăl victimei.
Profesorii din liceu spun despre agresoare - o elevă de clasa a zecea - că are rezultate slabe la învăţătură, că a acumulat deja peste 100 de absenţe de la începutul anului şcolar şi că este corigentă la câteva materii de la clasă. Săptămâna aceasta nu s-ar fi prezentat deloc la şcoală. Dar familia o apără:
S-a bătut cu prietenele ei după care a provocat-o şi pe ea să se bată cu ea. S-a tras cu ea de păr, atât mi-a zis, spune mătușa fetei.
Numărul de abuzuri în rândul copiilor a crescut dramatic în ultimul an. Peste 100 de mii de apeluri s-au înregistrat doar la Telefonul Copilului. 77 la suta dintre violente au loc in şcoli şi grădinite, iar peste 20 la suta, in sptatile publice.
Pentru că evenimentele au avut loc în afara şcolii, profesorii nu pot face nimic. Singurii care se pot sesiza sunt poliţiştii, în cazul în care părinţii fac o plângere la secţie. În rest, elevii sunt informaţi la şcoală despre riscurile la care sunt supuşi. Dar degeaba, spun profesorii, dacă familia nu se implică.
MARINA MANEA, purtător de cuvânt ISMB: Recomandarea pentru parinti este de a-şi supraveghea cu mare atentie copiii, de a verifica care sunt contextele în care isi petrec timpul in fara scolii, care sunt prietenii din afara scolii, a comunica cu dirigintele clasei, de a afla situaţia şcolară.
În 2018, creşterea numărului de abuzuri de tip bullying a fost de peste 40 la sută. Adică au fost raportate cu 2 mii mai multe cazuri faţă de anul anterior.