O bătrână de 83 de ani, ultimul meșter opincar din Bistrița-Năsăud, luptă să păstreze tradiția
Tradiţia nu poate fi cumpărată pentru că nu are preţ. Trebuie dusă mai departe ca identitate a neamului şi definiţie a unui popor. Însă atunci când apare tehnologia, meşteşugurile vechi pot fi umbrite.
De Redactia Observator la 15.09.2019, 13:54Tradiţia nu poate fi cumpărată pentru că nu are preţ. Trebuie dusă mai departe ca identitate a neamului şi definiţie a unui popor. Însă atunci când apare tehnologia, meşteşugurile vechi pot fi umbrite. În timp ce tinerii secolului 21 par să ştie din ce în ce mai puţine despre tradiţie, o femeie de 83 de ani din Bistriţa Năsăud îşi duce mai departe în fiecare zi meseria uitată de alţii. Floarea Cosmi face opinci de 62 de ani şi a devenit, oficial, cetăţean de onoare al comunităţii sale.
La 83 de ani Floarea Cosmi este ultima opincăreasă din Bistriţa. Cu multă migală, construieşte în fiecare zi poveşti şi vrea să îşi transmită meseria mai departe.
FLOAREA COSMI, meșter opincar: Acum nu mai este nimeni, doar eu mai fac opinci. Ultima opincăreasă, m-am dus şi am învăţat copii în Şanţ, m-a chemat domnul primar din Şanţ şi le-am arătat cum se fac opincile.
În secolul tehnologiei, tinerii nu mai sunt interesaţi de tradiţie sau de o meserie.
FLOAREA COSMI, meșter opincar: De la omul meu am învăţat meserie, că m-am măritat de la 18 ani, m-am măritat devreme. Şi am făcut opinci întruna cu el, am avut şi pământ la deal şi îl lucram şi pe ăla. El a lucrat de când aveam 10 ani, a învăţat de la bunicul lui şi de la tatăl lui. A stricat multe opinci el şi îl bătea bunică-su şi taică-su, că strica opincile.
O meserie de familie, transmisă din generaţie în generaţie. Floricică, aşa cum o ştie lumea din sat, a încălţat mii de oameni de-a lungul anilor. Iar acum, la cei 83 de ani, a primit şi o răsplată oficială.
FLOAREA COSMI, meșter opincar: M-a sunat primarul acum vreo trei săptămâni: Bre, Floricică, eşti acasă? Zic sunt acasă. Pe data de 14 septembrie să nu pleci nicăieri de acasă, dar eu nu am ştiu ce e. O surpriza, nu ştiam ce o să fie. Ş-acum numai după cum am auzit. Că mă fac femeie, cetăţeancă nu ştiu cum.
Cu toate că este învăţată cu premiile, pentru Floarea Cosmi acest titlu de cetățean de onoare este o mândrie şi o încununare a muncii sale.