Românii redescoperă băutura răcoritoare a sultanilor
Băutura sultanilor - braga- este redescoperită de români, în zilele toride. În copilăria bunicilor noştri, era foarte uşor de găsit, dar azi sunt puţini cei care ştiu să mai facă această licoare din cereale. Iată ce am descoperit într-un tur al regiunilor.
De Redactia Observator la 08.07.2019, 07:50Băutura sultanilor - braga- este redescoperită de români, în zilele toride. În copilăria bunicilor noştri, era foarte uşor de găsit, dar azi sunt puţini cei care ştiu să mai facă această licoare din cereale. Iată ce am descoperit într-un tur al regiunilor.
Mai auzim azi de bragă doar în filme vechi şi în puţine locuri din ţară. În Buşteni, turcul Ibrahim Ali a reînviat această băutură otomană cu gust dulce-acrişor. Cele patru ingrediente, mei, orz, ovăz şi grâu, sunt aruncate în apă gata clocotită.
Ibrahim Ali, producător bragă: "Timp de 6 ore, eşti nevoit să fierbi compoziţia amestecând în permanenţă cu această paletă. Dacă n-ai amestecat 20 de secunde în ea, deja se prinde."
După fierbere, maiaua este lăsată la macerat timp de 48 de ore, apoi este strecurată printr-o sită fină. Bărbatul este singurul din ţară care a înregistrat reţeta la OSIM.
Braga era licoarea care le dădea energie soldaţilor din armata otomană şi a ajuns la noi, în urmă cu mai bine de două secole, odată cu prima comunitate turcă stabilită în Dobrogea.
În perioada interbelică, braga era o răcoritoare uşor de găsit şi deloc costisitoare. De aici şi celebra expresie, "ieftin ca braga". În verile toride, bragagiii mergeau pe stradă şi atrăgeau muşterii pe care îi îmbiau să o servească alături de plăcintă, porumb sau covrigi. În restaurantului lui Ibrahim, o halbă costă astăzi 5 lei.
În Galaţi, doi soţi, el turc, ea româncă, fac bragă după o reţetă moştenită de la străbunici. Ismail Dilaver, producător bragă: "În lumea musulmană şi arabă se numea boza. E mult mai groasă, e ca un fel de budincă."
Un maestru cofetar din Constanţa are şi el o reţetă proprie. Adaugă secară sau hrişcă şi face cremă de bragă.
Braga conţine o mulţime de vitamine, minerale, enzime şi fitonutrienţi. Pentru că este naturală, trebuie consumată în 48 de ore.